Afgelopen week heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen voor een verbod op het levend koken van kreeften en krabben. De Partij voor de Dieren (PvdD), initiatiefnemer van de motie, stelt dat de dieren bij deze bereidingswijze onnodig stress ervaren en pijn lijden, wat volgens hen onaanvaardbaar is.
Wij vinden dierenwelzijn belangrijk en ondersteunen initiatieven die bijdragen aan een humane behandeling van dieren. Uit signalen vanuit de horecabranche blijkt dat het levend koken van kreeften en krabben al steeds minder vaak voorkomt. In veel keukens wordt gebruikgemaakt van alternatieve methoden waarbij de dieren op een directe manier worden gedood, bijvoorbeeld door een snelle en precieze ingreep met een mes.
Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het levend koken van deze dieren niet zorgt voor een betere kwaliteit van het vlees. Het idee dat deze methode noodzakelijk is voor de smaak en textuur is achterhaald, wat het draagvlak voor dit verbod verder vergroot.
Met de aangenomen motie ligt de bal nu bij de staatssecretaris, die verantwoordelijk is voor de verdere uitwerking en implementatie van het verbod. Het is nog niet duidelijk vanaf welke datum het verbod ingaat.
Wij houden de ontwikkelingen in de gaten en informeren jullie over de gevolgen van dit verbod voor de horeca.