Op woensdag 16 oktober bezocht minister-president Schoof verschillende mkb-bedrijven in Woerden. Dit bezoek werd georganiseerd door MKB Nederland. Naast een kapper, slager en bakker ging hij ook langs bij restaurant Loef en Lij. Mede-eigenaar Pike Uittenbogaard, tevens eigenaar van Café de Pompier en Ledenraadslid bij KHN, deelt zijn ervaring.

Pike: “Toen ik hoorde dat de minister-president naar Woerden zou komen heb ik natuurlijk gelijk mijn vinger opgestoken. Want hoe vaak krijg je de kans om de minister-president persoonlijk te spreken?

Natuurlijk heb ik voorafgaand contact gezocht met de landelijke KHN, die toevallig ook in Woerden zijn gevestigd. Al gauw kwamen we erop uit dat het goed is om de minister-president mee te geven met welke stortvloed aan regels een horecaondernemer te maken heeft. Met natuurlijk de vraag of dat nou écht niet een tandje minder kan. Vermindering van regeldruk is niet voor niets een van de grootste aandachtspunten van KHN.

Ik heb dit heel concreet kunnen maken door het voorbeeld te geven van de Bibob-molen waar ik bij de gemeente onlangs nog doorheen moest, terwijl ze me als ondernemer al 22 jaar kennen, alleen omdat ik mijn bedrijf van rechtspersoonlijkheid wilde veranderen.

Daarnaast heb ik de minister-president meegegeven dat we niet alleen te maken hebben met regeldruk vanuit Den Haag, maar dat gemeenten er ook wat van kunnen. Zeker nu de verhoudingen tussen de landelijke overheid en de gemeenten financieel gaan veranderen, is het belangrijk dat gemeenten dit niet gaan afwentelen op ondernemers door bijvoorbeeld leges te verhogen. Wij zagen dit bijvoorbeeld recent al in een voorstel van de gemeente om de precario flink te verhogen. Een plan dat we gelukkig met argumenten vooralsnog in Woerden hebben kunnen tegenhouden.

De minister-president is op mij overgekomen als een man met een luisterend oor. Het is goed dat hij het land in trekt om in gesprek te gaan met mkb-ondernemers, hun betrokkenheid bij de lokale samenleving is volgens mij onbetaalbaar. Ik denk dat wij hem stof tot nadenken hebben meegegeven. En dat het misschien een klein beetje eraan heeft bijgedragen dat er nu écht concreet werk wordt gemaakt van regeldruk vermindering.

Niet lullen, maar poetsen dus!”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens