Om de uitstoot van fijnstof en CO2 te verminderen, stellen 29 gemeenten vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone in. Dit is een gebied waar geen vervuilende bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden.

Wil je weten of jouw bestelauto een zero-emissiezone in mag, doe hier de kenteken check.

Waar komen de zero-emissiezones?

Op dit moment hebben 29 gemeenten een besluit tot invoering van een zero-emissiezone genomen of doen daar onderzoek naar. De ingangsdatum van de zero-emissiezones kan per gemeente verschillen. Kijk op deze pagina of dit ook voor jou gemeente gaat spelen.

Als uit de kenteken check blijkt dat jouw bestelauto geen zero-emissiezone in mag, kijk dan of de zero-emissiezone speelt in de gemeenten die jij bezoekt. Als dit het geval is, betekent dit dus dat je er niet meer in mag met jouw bus.

Wat zijn de toegangsregels?

Om de overstap voor ondernemers haalbaar te maken, gelden er verschillende ingangsdata voor verschillende voertuigen. Zo mogen de schonere bestelauto's en jongere vrachtauto's wat langer in de ZE-zones komen. De toegangsregels voor bestelauto’s zie je in onderstaande afbeelding.

Zie voor uitgebreide informatie deze pagina. Om het jezelf makkelijk te maken, kan je de kenteken check doen en weet je meteen of jouw bestelauto nog de binnenstad in mag.

Voor vrijstellingen en ontheffingen kun je meer informatie vinden op deze pagina.

Hoe stap je over op een emissievrije bestelbus/vrachtwagen?

Overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is nog niet altijd even makkelijk. Waar begin je als horecaondernemer? Het ministerie van I&W heef een stappenplan opgesteld om je te helpen.

Wil je graag persoonlijk advies? Veel gemeenten hebben logistiek makelaars die je graag helpen. Hun hulp en advies is gratis. Zij zijn er om zowel kleine als grote ondernemers te ondersteunen bij de overstap naar zero-emissievoertuigen en schonere logistiek. Voor iedere ondernemer kijken ze wat de meest efficiënte en voordeling oplossing is. Bekijk deze pagina welke logistiek makelaar er bij jou in de buurt zit.

Hoe vraag je een subsidie aan bij de aanschaf van een zero emissievrij voertuig?

De overheid heeft regelingen om de kosten te verlagen bij het kopen van emissieloze bestelauto’s of vrachtwagens:s

Handige links

Info vanuit de overheid: Home - Op weg naar ZES

Info vanuit het ondernemersplein: Vanaf 2025 zero-emissiezones in steden | Ondernemersplein (kvk.nl)

Is mijn leverancier klaar voor de zero-emissiezone? | KHN

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens