De horecabranche is volop in beweging en innovatie speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. Daarom heeft KHN in het eerste kwartaal van 2023 de Commissie Innovatie de opdracht gegeven om onderzoek te doen naar innovatiepotentieel binnen de branche. Eén van de drie speerpunten die daaruit kwam is Business Intelligence (BI), een krachtige tool die ondernemers helpt betere beslissingen te nemen door het analyseren van data uit diverse bronnen. Inmiddels zijn er concrete stappen gezet en delen we de laatste ontwikkelingen met jou.

Business Intelligence: waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf en de branche

BI stelt jou als horecaondernemer in staat om trends en prestaties te analyseren door data uit onder andere kassasystemen, personeelsplanningen en inkoopsoftware te ontsluiten. Waar grote spelers in de markt hier al volop gebruik van maken, ziet de Commissie Innovatie ook veel potentieel voor kleinere bedrijven. Op brancheniveau kunnen we met BI waardevolle inzichten verkrijgen die niet alleen ondernemers helpen, maar ook ons als branchevereniging ondersteunen in onze lobby richting de politiek en ambtenarij en in de communicatie richting media. De eerste en meest belovende stap richt zich op het verzamelen van data uit de kassasystemen in de horeca, de Electronic Point of Sale (EPOS)-systemen.

Samenwerking met NielsenIQ – een strategische partner

Het opzetten van een BI-systeem is kostbaar en tijdrovend, onder meer door de integratie van gegevens uit verschillende bronnen. Om BI optimaal te benutten, hebben we een strategische samenwerking opgezet met NielsenIQ, een gerenommeerd marktonderzoeksbureau. Naast hun wereldwijde focus op de retailsector, met activiteiten in ongeveer 100 landen, zijn ze in 14 landen ook gespecialiseerd in marktonderzoek voor de horeca. Zij kunnen data opschonen, analyseren en visueel maken, zodat jij er direct voordeel van hebt in je bedrijfsvoering.

Tijdens een kick-off bijeenkomst op 11 september 2024 in Woerden, waarbij 25 horecaondernemers aanwezig waren, werd duidelijk dat er grote mogelijkheden liggen in het ontsluiten van kassadata. In het Verenigd Koninkrijk heeft NielsenIQ al bewezen dat dit kan bijdragen aan bijvoorbeeld beter voorraadbeheer en omzetanalyses rond specifieke evenementen.

Doe je mee?

Het delen van data biedt veel kansen, maar het is belangrijk dat jij als ondernemer de eigenaar blijft van jouw data. KHN en NielsenIQ mogen deze data daarom alleen gebruiken als jij daar expliciet toestemming voor geeft en onder strikte voorwaarden. Omdat dit project gericht is op de lange termijn, werken we aan een meerjarige samenwerkingsovereenkomst tussen KHN en NielsenIQ. De eerste stap is het opstellen van duidelijke afspraken, waarna we de technische koppelingen met kassasystemen zullen realiseren.

Om dit veelbelovende project werkelijkheid te maken, zijn we een “coalition of the willing” gestart. Hierin zijn enthousiaste ondernemers aangesloten die hun data delen om samen met ons en NielsenIQ het systeem verder te ontwikkelen. Zij krijgen als eersten toegang tot de waardevolle inzichten. Wil je ook meedoen? Neem contact met ons op, zodat we je op de hoogte kunnen houden en jij ook als een van de eersten kan profiteren van deze innovatie.

Contactpersoon binnen KHN: Rick Bollen, Beleidsadviseur Ondernemerschap, bereikbaar via r.bollen@khn.nl

Over de andere speerpunten Robotic Process Automation (RPA) en Artificial Intelligence (AI) volgt later dit jaar een update.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens