Vandaag tijdens Prinsjesdag vragen we opnieuw aandacht voor de plannen om de btw op logies en cultuur te verhogen. Samen met de gezamenlijke coalitie voeren we een actie uit om nogmaals te benadrukken dat dit een slecht idee is. Zo werd vanmorgen de eerste ‘kassabon voor de samenleving’ uitgehangen en ging hotelier Jan Akkermans in gesprek met de pers.

Persmoment en bannerdrop
Op de vroege ochtend maakten experts en ervaringsdeskundigen in het bijzijn van pers en politici een statement bij het uitrollen van de kassabon: stop de btw-verhoging. Vanaf het dak van museum Huis van het Boek werd een 20 meter lange banner uitgerold, waarop iedereen kon zien wat de financiële gevolgen van de btw-verhoging zijn. Tijdens het langstrekken van de koets wordt vandaag eenzelfde kassabon uitgerold vanaf het dak van museum Escher in het Paleis.

Hotelier Jan Akkermans: Kabinet moet terug naar de ‘rekentafel’
Jan Akkermans, eigenaar van Hotel Corps de Garde en Hotel Halbert in Groningen, was namens de hoteliers aanwezig om te vertellen wat de impact van de btw-verhoging op logies is. Ook werd hij geïnterviewd door BNR. Luister het item op BNR Nieuwsradio terug vanaf minuut 11.00.

Jan waarschuwt voor de gevolgen van de btw-verhoging op logies: “De btw-verhoging maakt hotelovernachtingen duurder en zorgt ervoor dat een weekendje weg voor veel Nederlanders straks onbetaalbaar wordt. Toeristen wijken hierdoor uit naar goedkopere alternatieven in België en Duitsland, wat een flinke klap is voor het toerisme in de grensregio's. Bovendien maakt de recente analyse van ABN AMRO duidelijk dat de opbrengst van deze verhoging veel lager zal zijn dan verwacht, terwijl de schade voor de hotelsector enorm is. We roepen de overheid dan ook op: stop de btw-verhoging!”

Eerder sprak Jan zich ook al uit over de plannen.

En hoe gaat het nu verder?
De btw-verhoging maakt onderdeel uit van het belastingplan en is daarmee een onderdeel van de rijksbegroting van het kabinet. Het plan is om de btw-verhoging per 1 januari 2026 in te voeren. Om dat mogelijk te kunnen maken, moet het al in het belastingplan van 2025 staan. Dat plan werd dus ook tijdens Prinsjesdag gepresenteerd.

We verwachten dat het belastingplan in november door de Tweede Kamer wordt behandeld en vervolgens later (waarschijnlijk begin 2025) door de Eerste Kamer. De coalitie heeft een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer. Het is dus nog niet zeker of het plan wel door de Eerste Kamer komt. Het nieuwe kabinet zal bij andere oppositiepartijen een meerderheid moeten zoeken voor hun plannen. En die oppositiepartijen zullen daar iets voor terug willen krijgen.

We blijven daarom strijden om de plannen van tafel te krijgen. Dat doen we door onze boodschap te blijven herhalen, onder andere tijdens werkbezoeken en gesprekken met Kamerleden en via de media. KHN-voorzitter Marijke Vuik heeft op 26 september aanstaande een gesprek met staatssecretaris Idsinga (van fiscaliteit en belastingdienst) om over de btw op logies te praten.

Lees ook: Rondetafelgesprek 9 september: “Het kabinet moet terug naar de… | KHN

Lees ook: Gezamenlijke stunt tegen de btw-verhoging tijdens de Koninklijke Stoet: coalitie rolt meterslange ‘kassabon voor de samenleving’ uit

Foto voor museum Huis van het Boek gemaakt door Jitske Nap. Van links naar rechts: Lodewijk Klootwijk, Astrid Weij, Willem Westerman, Anne Marie van Duivenboden, Martijn David, Jacqueline Dersjant, Marit Bouwmeester, Jan Akkermans, Splinter Chabot, Yoeri Meessen, Jefferson Yaw Frempong-Manson.

Foto bij museum Huis van het Boek, gemaakt door Jitske Nap.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens