Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten. De financiële buffers bij horecaondernemers zijn op; er zijn geen tot nauwelijks inkomsten, maar contractuele verplichtingen zoals huur lopen door. Er is steun van de overheid en er komt extra steun bij. Maar die steun dekt nooit 100% van alle doorlopende personeelskosten en vaste lasten. De problemen van ondernemers worden dus ondanks de steun langzaam maar zeker steeds groter. Waar veel brouwers zich aan het begin van de crisis coulant opstelden richting horecaondernemers, ontvangt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nu steeds meer noodkreten van horecaondernemers; de huur moet weer worden betaald en de staffelkortingen vallen als gevolg van de crisis veel lager uit. KHN roept de brouwers op zich ook de komende periode coulant op te stellen en de horeca te blijven steunen door bijvoorbeeld het uitstellen/kwijtschelden van huur en facturen, de staffelkortingen van 2019 ook voor 2020 toe te passen en ondernemersvriendelijke leningen beschikbaar te stellen. Nu is samen optrekken voor een toekomstbestendige horeca belangrijker dan ooit.

KHN maakt zich hard voor steun vanuit brouwers

Het afgelopen jaar hebben veel brouwers veel gedaan voor hun afnemers. Zo was er o.a. sprake van het terugnemen van voorraden, uitstel van betaling en kwijtschelding van of kortingen op de huur. Opvallend is dat sommige brouwers inmiddels de teugels weer aantrekken. En nét nu, met de finish in zicht, mag dit niet zo zijn. Waar Grolsch zich aan het begin van de crisis coulant opstelde, kwam de Twentse brouwerij afgelopen week met een brief aan huurders van haar cafépanden, waarin zij aangaven dat de huurkwijtschelding van de afgelopen maanden per direct stopt: ‘Niet langer nodig nu het kabinet de vaste lasten de komende tijd nog tot 70 procent vergoedt’, aldus Grolsch. Onbegrijpelijk vindt KHN; juist in deze tijd moeten alle partijen in de keten hun steentje bijdragen. Het water staat ondernemers aan de lippen. Elke verzwaring van voorwaarden kan letterlijk het verschil maken van wel of niet overleven van een horecaondernemer. Het is niet voor niets dat het kabinet in december nog specifiek brouwers en andere leveranciers van horeca heeft opgeroepen om hun financiële bijdrage te leveren.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ‘Onze waardering voor alle inspanningen van leveranciers tot nu toe is groot. Echter lijkt er een omslagpunt bereikt en trekken steeds meer partijen hun steun terug. Juist nu moeten we de handen ineen slaan, om ervoor te zorgen dat er straks nog een horecabranche is. We hebben dit aangekaart bij de branchevereniging Nederlandse Brouwers. Zij roepen nu de individuele brouwerijen op om samen met horecaondernemers naar passende oplossingen te kijken als het gaat om huur, kwijtschelding van facturen of het hanteren van staffelkortingen met 2019 als referentiejaar.’

Brouwers móeten ook een duit in het zakje doen

De huidige lockdown is verlengd tot en met 9 februari en versoepelingen voor de horeca lijken nu nog ver weg. Steun is daarom harder nodig dan ooit; niet alleen vanuit de overheid, maar ook vanuit de hele keten. Daarom pleit KHN er bij brouwers voor om horecaondernemers tegemoet te komen als het gaat om het volgende:

  • Tegemoetkoming in huur, waaronder huurkwijtschelding, huurkorting, tijdelijke opschorting van huur of een ingroei model voor huur.
  • Kwijtschelding van facturen, kortingen op facturen, uitstel van betaling, etc.
  • Het terugnemen of vervangen van voorraden bier richting de heropening.
  • Het hanteren van staffelkortingen met 2019 als referentiejaar of te kijken naar wat 2020 had gebracht bij normale omstandigheden.
  • Het beschikbaar stellen van kapitaal tegen vriendelijke voorwaarden of bijvoorbeeld mee-investeren.

Positieve signalen

Vanuit de branche horen wij ook verschillende signalen dat een aantal brouwerijen zich blijven inzetten voor de sector. Zo kondigde Heineken begin dit jaar aan om de druk rondom de heropening weg te nemen en horecaondernemers het eerste rondje aan te bieden. Bovendien lieten ze betreffende klanten weten dat ze een extra maand huur kwijtschelden voor hun eigen panden. KHN begrijpt dat het ook voor de brouwers moeilijke tijden zijn, maar blijft ‘de keten’, waaronder de vastgoedsector en leveranciers oproepen zich in deze uitzonderlijke tijden coulant op te stellen en mee te denken over passende oplossingen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens