Op maandag 7 oktober maakte Michelin tijdens de gidspresentatie van Michelin 2024 officieel de restaurants bekend die één, twee of drie Michelinsterren krijgen of behouden. De feestelijke uitreiking vond plaats op de horecavakbeurs BBB in Maastricht. Namens KHN waren algemeen directeur Udo Delfgou en voorzitter Marijke Vuik aanwezig. We feliciteren alle winnaars van harte met deze uitzonderlijke prestatie. Op naar een mooie toekomst waarin we onze gasten volop culinair mogen blijven verrassen.

Sterrenregen

Het restaurant met 3 Michelinsterren, De Librije in Zwolle, behoudt zijn onderscheiding. Inter Scaldes uit Kruiningen werd vorig jaar over genomen. Chef-kok Jeroen Achtien, zijn vrouw Sanne en hun team krijgen twee sterren. De nieuwkomers met een ster zijn: Restaurant Showw in Amsterdam, Zenith in Apeldoorn, Demain in Cadzand, Joann in Enschede, Sabero in Leende, Restaurant 1857 in Roosendaal, Odille in Sint-Oedenrode, Triptyque in Wateringen, Lutum in Wijk bij Duurstede en Restaurant Affect in Zwolle. Sofiane Bons van Joelia in Rotterdam mocht de Young Chef Award in ontvangst nemen. De sommelieraward ging naar Lendl Mijnhijmer van Restaurant Showw in Amsterdam.

'Groene Michelinsterren' voor een duurzame aanpak van de gastronomie

Dit jaar werden voor de vierde keer de groene sterren uitgereikt aan restaurants die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Met deze ster onderscheidt Michelin chefs die bijzonder inspirerend en ambitieus zijn en wiens initiatieven resulteren in een duurzame aanpak van de gastronomie. Acht restaurants kregen een groene ster: Neder in Alkmaar, Restaurant Vannu in Bavel, Mearkas in Eastermar, Flores in Nijmegen, Het Kook Atelier op Oost in Oosterend, Fermin in Rotterdam, Heimat in Utrecht en Lutum in Wijk bij Duurstede.

Bib Gourmand

Deze 2024 editie beloont eveneens 15 nieuwe Bib Gourmand restaurants. Bib Gourmand-restaurants worden geprezen vanwege hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Of de keuken nu Aziatisch, traditioneel of hip en creatief is: de eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt gegarandeerd voor een bijzondere eetervaring.

Over de Michelinsterren

De Michelin Gids introduceerde de eerste Michelinster in 1926. Vanaf dat moment gingen inspecteurs op pad om de beste restaurants te ontdekken en selecteren. Sinds 1931 hanteert Michelin een drie sterrensysteem voor de gastronomische kwaliteit van een restaurant.

Award voor oud-hoofdinspecteur Michelin Benelux

Gisteren reikte KHN-voorzitter Marijke Vuik 'De engel van Maastricht’ uit aan Werner Loens, voormalig hoofdinspecteur van Michelin Benelux. Hiermee is hij voorafgaand aan de start van BBB-Maastricht benoemd tot Culinair Ambassadeur van Limburg 2024. Jarenlang heeft Werner Loens zich in zijn rol als hoofdinspecteur van Michelin Benelux ingezet voor de gastronomie in heel Nederland. Namens de hele branche willen we Werner enorm bedanken voor zijn inzet en aandacht voor fine-dining en vakmanschap in de Nederlandse horeca.

Fotocredits: Gerlach Delissen

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens