De verhoging van het btw-tarief op onder andere logies heeft grote gevolgen. Niet alleen voor hoteliers, maar voor iedereen in ons land. Scholen en verenigingen kunnen niet meer op kamp, de kansenongelijkheid neemt toe en het binnenlands toerisme krijgt een flinke klap.

De consequenties zijn voor veel consumenten niet duidelijk en worden door de politiek onvoldoende serieus genomen, aldus ondernemer Jan Akkermans: “Mensen hebben niet door wat de gevolgen zijn voor het plezier dat we met elkaar hebben.” Ook Stayokay-directeur Marijke Schreiner maakt zich zorgen. “Honderdduizenden kinderen en jongeren die op kamp of op reis gaan worden geraakt, maar ook gezinnen met een klein budget.”

Klap op klap op klap

De hotelsector kan de btw-verhoging niet dragen, waarschuwt Jan Akkermans. De eigenaar van Hotel Corps de Garde en Hotel Halbert in Groningen voorziet ernstige gevolgen. “Het is klap op klap op klap. Heel veel ondernemers moeten nog schulden afbetalen, daar hebben ze marges voor nodig.” En die marges zijn al heel krap, vanwege de prijsstijging van onder andere energie, inkoop en personeel. “Deze btw-verhoging zullen we helaas een-op-een moeten doorberekenen aan onze gasten en dat kan leiden tot een aanzienlijke prijsstijging per hotelovernachting, wellicht enkele tientjes per nacht.” aldus Jan.

Binnenlands toerisme onder druk

Jan vertelt dat ongeveer 60% van de overnachtingen in zijn hotel afkomstig zijn van leisure-gasten, waarvan een groot deel uit eigen land. Hij vreest dat de btw-verhoging ervoor zal zorgen dat toeristen uitwijken naar landen met lagere btw-tarieven. Zoals Duitsland, waar het btw-tarief op hotelovernachtingen slechts 6% is. “We prijzen onszelf uit de markt. Vakantie in eigen land heeft sinds de coronapandemie een enorme vlucht genomen, maar door dit soort maatregelen verdwijnt dat positieve effect. Je jaagt toeristen regelrecht het land uit en maakt het voor buitenlandse gasten een stuk minder aantrekkelijk om naar Nederland te komen. En dat is niet alleen nadelig voor de hotellerie; het heeft een veel bredere impact, want die toeristen bezoeken ook festivals en musea.” Jan heeft het idee dat consumenten zich niet realiseren hoeveel impact deze maatregel gaat hebben op ons allemaal. “Het heeft heel veel effect op het plezier dat we met elkaar hebben, op alle fronten. Festivals, cultuur, musea, sport… Het is echt een verschrikkelijk plan. Publiek en politiek moeten dat gaan inzien.”

Groeiende kansenongelijkheid

Marijke Schreiner, directeur van Stayokay, vreest dat vooral jongeren en mensen met een kleiner budget de dupe worden. “Veel scholen, maar ook muziek- en sportverenigingen, maken voor hun kampen gebruik van budgetaccommodaties,” vertelt Marijke, die een groot risico ziet op een toename van kansenongelijkheid. “De afgelopen jaren zijn de kosten al fors toegenomen door stijgende energiekosten en een hoge inflatie. Door de extra verhoging op de btw, die ze ook niet kunnen aftrekken, bestaat het risico dat scholen en verenigingen vaker besluiten geen kampen of groepsreizen meer te organiseren. Dit ontneemt steeds meer kinderen en jongeren de kans om samen met leeftijdsgenootjes leerzame ervaringen op te doen.”

Gevolgen voor gezinnen en budgetvakanties

Niet alleen de honderdduizenden jongeren die op kamp gaan worden geraakt, maar ook gezinnen met een klein budget. “Zij kunnen nu nog kiezen voor een hostel of budgetaccommodatie, maar met deze verhoging zal op reis gaan voor hen heel lastig worden,” voorziet Marijke. En dat terwijl eropuit gaan zo belangrijk is. “Op kamp of vakantie gaan is niet alleen leuk en ontspannend, maar ook superbelangrijk voor je ontwikkeling. Door nieuwe omgevingen en mensen te leren kennen, krijg je meer begrip voor anderen en wordt de wereld een stukje mooier. Dat komt nu onder druk te staan.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens