Iedere horecaondernemer loopt tegen de torenhoge gas- en energieprijzen aan. Er zijn zelfs ondernemers die hun deuren vaker sluiten om energie te besparen. Maar dat is niet nodig volgens Mark Bergmans, onder andere eigenaar van Hotel Wesseling en Grand Café de Brink in Dwingeloo. Hij liep kritisch door zijn zaak en vond veel manieren om energie te besparen zónder de deuren te hoeven sluiten voor gasten. Mark deelt zijn tips graag met jou.

De eerste tip van Mark is misschien wel de meest ingewikkelde: “Kijk altijd kritisch naar jezelf en je bedrijf. Bedrijfsblindheid is funest, dus je moet constant scherp blijven, openstaan voor verbetering en alle vanzelfsprekendheden ter discussie stellen.” Mark ging samen met een medewerker in zijn eigen bedrijven op zoek naar manieren om energie te besparen. “Wij hebben zelf een TD’er (technische dienst) in dienst. Hij is gediplomeerd elektricien en loodgieter en heeft dus echt verstand van zaken. Hierdoor is het voor ons niet noodzakelijk om extern iemand in de te huren. Toch hebben we ook overleg gehad met het elektriciteits- en loodgietersbedrijf én met onze architect.” En met succes: binnen een week tijd ging ons gasverbruik met 15% omlaag!

Meten is weten

Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in (het verbruik van) apparaten. Mark: “Vraag een kennis of professional om advies en verdiep je zelf ook in verbruik, kWh, kubieke meters en prijzen. En meet je verbruik iedere week, zodat je het effect van de energiebesparende maatregelen direct ziet. Zo kun je er een soort spel van maken, dat motiveert. Betrek ook je medewerkers hierbij; noem de bedragen waar het om gaat en laat ze actief meedenken. Zij zullen namelijk ook hun aangeleerde automatismen moeten aanpassen en dat is heel lastig. Door ze erbij te betrekken en inzicht te geven in de resultaten, raken ze sneller gemotiveerd om bij te dragen aan energiebesparing.”

Praktische tips

Volgens Mark kun je de energiebesparende maatregelen grofweg in drie pijlers verdelen: gedrag van medewerkers, gebruik van apparatuur en investeringen. Een aantal praktische tips die je, afhankelijk van je bedrijf, direct zelf kunt toepassen:

  • Niet onnodig (alle) lampen aandoen
  • Niet onnodig beide frituren aandoen
  • Niet de vaatwasser al aanzetten om 11.00 uur als de eerste vaat er pas om 15.00 uur door hoeft
  • De spoelbak in de bar niet meer vanzelfsprekend vullen
  • De oven op stand ‘warmhouder’ zetten als hij leeg is
  • Extra glazen kopen en de glazen spoelmachine een dag uit laten staan
  • Geen warme chocolademelk automaat meer gebruiken, maar met de hand zetten. Verhit de chocolademelk met het stoompijpje van koffiemachine.
  • Verlichting van de koelkasten uitzetten
  • Frisdrank op 7 graden koelen in plaats van op 6 graden
  • Espressomachines ’s nachts uitzetten
  • Een extra tochtdeur in de keuken maken
  • Als het minder druk is koken op een (of meerdere) losse inductie kookplaatjes in plaats van op de grote en gasverslindende doorkookplaat
  • Eieren van het ontbijt koken in de steamer die dan toch aan staat in plaats van op een gaspit
  • Grillen in een pan in plaats van de gas-grill aan hebben
  • Bakplaat niet meer aanzetten, meer gebruikmaken van de doorkookplaat
  • Minder op voorraad gekoelde flessen frisdrank, waardoor de koelkast van de martini/sherry uit kan
  • Een deel van het restaurant niet meer gebruiken (is apart afsluitbaar)
  • Terrasverwarming niet meer gebruiken
  • Verwarmingen op de hotelkamers uit als de gast weg is (dit doet de huishouding)
  • Aparte bordenverwamer uitzetten en warmhoudkast voller inpakken
  • Één fustenkoeler niet meer gebruiken. We hadden van ieder speciaalbier twee fusten koud op reserve, nu nog maar één.

Investeringen

Naast deze eenvoudige en direct uitvoerbare tips, heeft Mark ook kunnen investeren. Hij heeft het volgende aangeschaft:

  • Drie elektrische ovens in plaats van gasovens
  • Drie elektrische frituren in plaats van op gas
  • Een boiler op zonne-energie
  • Zonnepanelen
  • Warmtebruggen uitgifte keukens vervangen door losse lampen en die steeds aan/uit zetten

Marks laatste advies: “Dat het extra inspanning kost is duidelijk, maar niets doen kan gewoon niet, dan loop je er financieel op leeg. Deze aanpassingen hebben echt wel nut. Houd de moed erin en wees kritisch naar jezelf en naar je medewerkers.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens