Iedere horecaondernemer loopt tegen de torenhoge gas- en energieprijzen aan. Er zijn zelfs ondernemers die hun deuren vaker sluiten om energie te besparen. Maar dat is niet nodig volgens Mark Bergmans, onder andere eigenaar van Hotel Wesseling en Grand Café de Brink in Dwingeloo. Hij liep kritisch door zijn zaak en vond veel manieren om energie te besparen zónder de deuren te hoeven sluiten voor gasten. Mark deelt zijn tips graag met jou.
De eerste tip van Mark is misschien wel de meest ingewikkelde: “Kijk altijd kritisch naar jezelf en je bedrijf. Bedrijfsblindheid is funest, dus je moet constant scherp blijven, openstaan voor verbetering en alle vanzelfsprekendheden ter discussie stellen.” Mark ging samen met een medewerker in zijn eigen bedrijven op zoek naar manieren om energie te besparen. “Wij hebben zelf een TD’er (technische dienst) in dienst. Hij is gediplomeerd elektricien en loodgieter en heeft dus echt verstand van zaken. Hierdoor is het voor ons niet noodzakelijk om extern iemand in de te huren. Toch hebben we ook overleg gehad met het elektriciteits- en loodgietersbedrijf én met onze architect.” En met succes: binnen een week tijd ging ons gasverbruik met 15% omlaag!
Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in (het verbruik van) apparaten. Mark: “Vraag een kennis of professional om advies en verdiep je zelf ook in verbruik, kWh, kubieke meters en prijzen. En meet je verbruik iedere week, zodat je het effect van de energiebesparende maatregelen direct ziet. Zo kun je er een soort spel van maken, dat motiveert. Betrek ook je medewerkers hierbij; noem de bedragen waar het om gaat en laat ze actief meedenken. Zij zullen namelijk ook hun aangeleerde automatismen moeten aanpassen en dat is heel lastig. Door ze erbij te betrekken en inzicht te geven in de resultaten, raken ze sneller gemotiveerd om bij te dragen aan energiebesparing.”
Volgens Mark kun je de energiebesparende maatregelen grofweg in drie pijlers verdelen: gedrag van medewerkers, gebruik van apparatuur en investeringen. Een aantal praktische tips die je, afhankelijk van je bedrijf, direct zelf kunt toepassen:
Naast deze eenvoudige en direct uitvoerbare tips, heeft Mark ook kunnen investeren. Hij heeft het volgende aangeschaft:
Marks laatste advies: “Dat het extra inspanning kost is duidelijk, maar niets doen kan gewoon niet, dan loop je er financieel op leeg. Deze aanpassingen hebben echt wel nut. Houd de moed erin en wees kritisch naar jezelf en naar je medewerkers.”