Het kabinet heeft de branches opgeroepen om met plannen te komen, waarbij rekening moet worden gehouden met het nieuwe ‘normaal’: de 1,5 meter samenleving. KHN heeft inmiddels een concept-protocol ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met daarin voorstellen voor randvoorwaarden waarbinnen horecaondernemers de 1,5 meter economie in de horeca invulling kunnen geven. Het ‘nieuwe normaal’ blijkt echter onwerkbaar voor de horeca!

KHN wil niet meewerken aan dat het ‘nieuwe normaal’ als normaal gezien gaat worden. KHN heeft bij het indienen van het concept-protocol daarom duidelijk kanttekeningen geplaatst: Dat 1,5 meter afstand houden in flink wat situaties technisch mogelijk is. Maar voor de meeste horecazaken zal het financieel niet rendabel zijn. KHN roept het kabinet dan ook dringend op per omgaande met aanvullende steunmaatregelen te komen.

Wij begrijpen enorm goed dat horecaondernemers zo snel mogelijk de deuren weer volledig willen openen voor alle gasten. En dat ondernemers het liefst nu al over het protocol wil kunnen beschikken om aan de slag gaan om hun zaak ‘klaar te maken’ voor de 1,5m economie. Echter betreft het een concept-protocol dat KHN heeft ingediend. Dat protocol zal worden beoordeeld door een multidisciplinair overlegorgaan van de overheid met daarin verschillende ministeries en ook het RIVM als adviesorgaan. Het concept-protocol is dus niet definitief. Misschien moeten er op het protocol dat wij hebben ingebracht nog aanvullingen komen of aanscherpingen. Dat weten we nu simpelweg niet.

Om te voorkomen dat ondernemers onnodig handelen of maatregelen gaan nemen op basis van voorstellen die misschien nog zullen worden aangepast, kiest KHN er bewust voor dit concept-protocol niet te publiceren. Uiteindelijk is het aan het kabinet om protocollen goed te keuren en pas op basis daarvan heeft het daadwerkelijk zin om te acteren. Als het zover komt en er bepaalde nieuwe richtlijnen vanuit de overheid worden meegegeven, dan zullen we dit uiteraard direct met onze leden delen. Het kabinet is de enige instantie in deze welke protocollen en de wet & regelgeving hieromtrent kan vaststellen. Alles wat wij voor die tijd delen is voorbarig en zal op dit moment nog niet bij kunnen dragen aan het treffen van maatregelen voor een opstart.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens