Op donderdag 12 september werd het KHN Haarlemmermeer hoteloverleg gehouden in Courtyard by Marriott Amsterdam Airport Hotel.

Het volgende overleg vindt plaats op 28 november bij Park Plaza Amsterdam Airport.

Tijdens het onderling overleg kwamen verschillende actuele uitdagingen in de sector aan bod, waaronder de mogelijke Btw-verhoging en de impact hiervan op de lange termijn. Daarnaast werd besproken hoe de stijgende kosten, met name in de personeelskosten en housekeeping, de marges onder druk zetten.

Hoewel sommige hotels positief nieuws brachten over groeiende aanvragen voor 2025 (soms met dank aan een goede sales afdeling) en renovatieplannen, kampen andere met een teruglopende bezetting en personeelstekorten. Een ander punt was de verschuiving van het type gasten, zoals lange termijn aanvragen en minder gestrande reizigers door verbeterde informatieverstrekking op Schiphol. Een aantal hotels ziet een toename in boekingen via platforms zoals Booking, terwijl voor anderen de afname van kleine vergaderingen en meetings een uitdaging vormt.

Schiphol / Shuttle project - Roger Vieira

Er komt een nieuw, duurzaam systeem voor hotelshuttles van en naar Schiphol. De luchthaven heeft hier samen met de gemeente Haarlemmermeer en KHN, een intentie voor ondertekend. Roger was dit overleg aanwezig om een update te geven. We komen in de fase waarin we daadwerkelijk gaan realiseren en streven ernaar om begin 2027 operationeel te zijn. Zodra de projectleider is gestart staan de volgende twee projecten op de agenda:

  • Laadstation voor de elektrische bussen (’s nachts opladen)
  • Welke partij gaat het vervoer organiseren?

Het budget voor de projectleider is door Schiphol vastgesteld voor 2024 en 2025.

RAI Hotel Services - Lennart Maas

Verblijven in Amsterdam wordt vaak als duur ervaren. Daarom kunnen hotels op ongeveer 15 minuten van de RAI, bereikbaar met het openbaar vervoer, een goed alternatief zijn bij grote evenementen. Lennart sprak over recente trends in het boekingsgedrag voor evenementen, waarbij veel reserveringen last-minute worden gemaakt in de hoop op prijsdalingen. Daarnaast is er een toename in annuleringen door dubbele boekingen, waarbij gasten op het laatste moment hun definitieve keuze maken. Er werd geopperd om een scherpere prijs aan te bieden voor vroege boekingen om dit gedrag tegen te gaan.

Hier tref je de evenementenkalender van 2025. Heb je vragen óf interesse in een samenwerking met Rai Hotel Services neem dan contact op met Lennart via l.maas@rai.nl.

Gemeente Haarlemmermeer - Martin Sulman

Toeristenbelasting – is voor onze gemeente voor 2025 vastgesteld op 6.29%.

Reclamebelasting - De aankondigingsbrief is verzonden, de factuur komt in oktober. Veel hotels hebben deze brief met de aankondiging niet ontvangen. Martin gaat bij Cocensus informeren naar welke adressen deze brieven zijn gegaan. De facturen worden in oktober verzonden. Er zijn vanuit de hoteliers veel vragen, waarop het antwoord niet te vinden is in het beleid van de gemeente. Daarom zou het fijn zijn om (voor de factuur komt) uitleg en een berekening voor totstandkoming van het bedrag te ontvangen.

Heb jij vragen over de reclamebelasting? Stuur deze dan naar i.berkhoff@khn.nl. Wij verzamelen de vragen en gaan hierover met de gemeente in gesprek.

Hotelstop - sinds 2019 is er een hotelstop van kracht in de Haarlemmermeer (voor nieuwe aanvragen). Er worden nog wel hotels gebouwd waarvan het bestemmingsplan al eerder rond is gemaakt.

Tijdens het overleg kwam de vraag of de gemeente meer kan delen over reeds verleende vergunningen en wat we nog kunnen verwachten in de gemeente komende jaren. Hier werd het volgende (vanuit de Hotelmonitor, mogelijk niet up to date) over gedeeld:

Gegevens uit de Hotelmonitor:

  • 1 recent geopend (32 kamers)
  • 7 vergund (in totaal 1280 kamers, status is niet zichtbaar)
  • 4 initiatieven (627 kamers)
  • 6 plekken in het bestemmingsplan (2300 kamers)

Toerisme TopHier tref je de save the date.

Koninklijke Horeca Nederland - Ivo Berkhoff

Lobby tegen BTW Verhoging - Onlangs hebben alle logiesverstrekkers een direct mail ontvangen van KHN met daarin een terugkoppeling over de lobby tegen de BTW verhoging op logies. Daarin zit een toolkit zodat je als ondernemer ook zelf campagne kan voeren. Tevens is er op 9 september een bijeenkomst met Tweede Kamerleden waarin wij onze argumentatie aanvoeren waarom verhoging een slecht plan is.

De DM inclusief toolkit: https://bezoek.khn.nl/lobby-update-btw-verhoging

Gezamenlijke actie in Den Haag op Prinsjesdag tegen BTW-verhoging
Update lobby btw-verhoging | KHN
De onvoorziene gevolgen van de btw-verhoging op logies | KHN

Horeca-cao algemeen verbindend verklaard
- Per woensdag 17 juli is de horeca-cao algemeen verbindend verklaard door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat betekent dat de cao nu niet meer alleen voor KHN-leden geldt, maar ook voor niet-leden. Doel hiervan is het tegengaan van oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt en gezamenlijk werken aan een branche die toekomstbestendig is, waar je als werknemer een carrière op kan bouwen.
Horeca-cao algemeen verbindend verklaard | KHN

Booking.com schaft pariteitsverplichtingen af - Booking.com heeft bekendgemaakt dat ze per 1 juli 2024 stoppen met de pariteitsverplichtingen die zij in Nederland hanteren. Dit besluit is genomen om te voldoen aan de Europese Wet inzake digitale markten (DMA). Dit is goed nieuws voor hotels, bed & breakfasts en andere accommodatieverstrekkers, er is niet langer sprake van dezelfde of lagere prijzen op booking.com.
Booking.com schaft pariteitsverplichtingen af | KHN

Sociale Veiligheid op de werkvloer - De behoeften op het gebied van sociale veiligheid op de werkvloer zijn aan het veranderen. Grensoverschrijdend gedrag is niet nieuw, maar de groeiende aandacht hiervoor wel. Ook in de horeca is dit een actueel thema. In onze branche met veel en intensief contact tussen personeel en gasten, en tussen personeel onderling, is een respectvolle en veilige omgeving van groot belang.
Als horecaondernemer wil je dat iedereen zich prettig en veilig voelt in jouw bedrijf. Niet alleen je gasten, maar ook je medewerkers. Zij kunnen te maken krijgen met verschillende vormen van ongewenst gedrag, zoals agressie, seksuele intimidatie, pesten en discriminatie. Lees op onze verzamelpagina wat jij kan doen.
KHN | Sociale veiligheid op de werkvloer

KHN inspiratietours zijn terug - Ga je mee op inspiratietour naar Toscane, Londen of Antwerpen? De tours zijn terug en de eerste (dag Antwerpen) is op 11 september. Op 30 september vertrekken we voor een paar dagen naar Toscane en op 11 november gaan we voor 2 nachten naar Londen. Alle informatie vind je op onze site en daar kan je je ook aanmelden.
KHN | KHN inspiratietour Toscane

Energie efficiëntie - Energie-efficiëntie, het optimaliseren van je energieverbruik, begint met het doorvoeren van de meest voor de hand liggende besparingsmaatregelen. Deze quick wins minimaliseren jouw energieverlies en hebben opgeteld een grote impact. Dit leidt tot kostenbesparing, maar is ook een manier om de piekvraag te verminderen wanneer er te weinig elektrische capaciteit beschikbaar is. Op onze site vind je diverse hulpmiddelen en tips.
KHN | Elektrificatie van de horeca: Hoe word je energie-efficiënt?

Vraag subsidie voor praktijkleren aan voor 17 september - Wil jij als werkgever een praktijk- of werkleerplaats aanbieden? Dan heb je recht op een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt voor de begeleiding van een leerling of student. Je hebt tot 17 september om deze subsidieregeling praktijkleren aan te vragen voor het studiejaar 2024-2025. Het doel van de regeling is het helpen van mensen om zich beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt.
Vraag subsidie voor praktijkleren aan voor 17 september | KHN

Loontabellen per 1 juli 2024 - Per 1 juli 2024 is het WML verhoogd. De extra verhoging van 1,2% is mede door KHN lobby tegengehouden. De aangepaste loontabellen vind je hier: KHN | Loontabellen per 1 juli 2024
Loontabel aangepast aan wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024 | KHN

Vacatureplatform - Onze branche heeft al jaren te maken met personeelskrapte. En hoewel het de goede kant op gaat, houdt dit naar verwachting de komende jaren nog aan. Maar gelukkig is er goed nieuws: Komwerkenindehoreca.nl. Hier vind je het nieuwe vacatureplatform ontwikkeld door KHN. Exclusief voor leden van KHN en speciaal ontworpen voor de horeca. We laten jouw bedrijf opvallen, niet alleen bij actieve werkzoekenden, maar juist ook bij degenen die al een baan hebben en openstaan voor een switch. Het nieuwe vacatureplatform is inmiddels functioneel. KHN | Hét vacatureplatform voor de horeca op komwerkenindehoreca.nl

We bedanken Martijn Beekhuis Courtyard by Marriott Amsterdam Airport voor de gastvrijheid.

Om het overleg interactief en relevant te houden zijn wij op zoek naar onderwerpen en sprekers voor ons volgende overleg. Heb jij een goed idee? Laat het ons weten via haarlemmermeer@khn.nl.

Graag tot op het volgende overleg op 28 november bij Park Plaza Amsterdam Airport.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens