Het aantal rookvrije terrassen neemt toe. Het zijn er nu zo’n 450, ten opzichte van 113 in 2019, blijkt uit onderzoek van Clean Air Nederland. De trend zet zich voort en steeds meer horecaondernemers kiezen er zelf voor om een rookvrij terras te bieden.

Als ondernemer mag je zelf bepalen welk rookbeleid je op je terras voert, en dat moet volgens ons zo blijven. Wij pleiten voor een gastvrije horeca, maar zijn tegen een wettelijk rookverbod op terrassen. Omdat zowel rokers als niet-rokers moeten kunnen genieten van een gastvrije ervaring. Overweeg jij je terras (gedeeltelijk) rookvrij te maken? We delen een aantal ervaringen en tips.

McDonald’s

Bij McDonald's kozen ze in de zomer van 2022 voor een volledig rookvrij terras. "We zijn een familierestaurant en willen een positieve invloed hebben op onze omgeving. Met een rookvrij terras creëren we een prettige werkomgeving voor alle medewerkers en kunnen onze gasten ook op het terras genieten zonder overlast te ervaren van sigarettenrook,” vertelde de fastserviceketen destijds.

Lees het hele verhaal

Restaurant ’t Koaikershuus

De eigenaren van Restaurant ’t Koaikershuus op Ameland, Martine en Rik, kozen ervoor om twee van hun drie terrassen rookvrij te maken. En dat bevalt ze goed. “In het begin moesten we nog wel eens ingrijpen, omdat veel mensen het gewoon niet wisten. Nu is het voor veel gasten al normaal”, licht Martine toe. Bij binnenkomst geven ze de gasten de keuze of ze op een rookvrij terras willen zitten of niet. “Heel af en toe krijg ik een negatieve reactie, maar eigenlijk zijn alle reacties heel positief. Veel gasten vinden het prettig, niet alleen gezinnen met kinderen, maar ook veel volwassenen. Ik merk dat het steeds drukker wordt op de rookvrije gedeeltes.”

Lees het hele verhaal

Terras rookvrij maken?

Als ondernemer kun je dus zelf bepalen welk rookbeleid je op je terras voert. Dat kan zijn op het hele terras laten roken, een deel rookvrij maken op zelfs helemaal rookvrij. We zien in de praktijk allerlei mogelijkheden voorbijkomen en dat is goed. We merken wel dat steeds meer ondernemers kiezen voor rookvrij. Wil jij je terras rookvrij maken? Zorg dan dat je dit goed communiceert naar je personeel en gasten. Breng je medewerkers en vaste gasten op de hoogte en maak zichtbaar dat het terras rookvrij is met bijvoorbeeld stickers of borden. Bekijk de checklist van de Rookvrije Generatie.

Meer weten? Lees ook: KHN | Wat zijn de regels voor roken op een terras?

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens