Voor de toekomstbestendigheid van onze branche zijn goede arbeidsverhoudingen, werkgelegenheid, scholing, vakopleidingen, instroombevordering en arbeidsomstandigheden cruciaal. Zo blijven we aantrekkelijk voor werknemers, maar ook voor ondernemers. En dat is belangrijk, zeker in tijden van arbeidskrapte. Om dit te bevorderen hebben we met de vakbonden afgesproken om samen een platform op te richten: het Horeca Ontwikkel Platform. Dit is onderdeel van de cao die in januari in werking is getreden.
Wat betekent de invoering van dit platform voor jou? We beantwoorden een aantal veelgestelde vragen.
Dit platform kan projecten en initiatieven faciliteren en financieren die ten goede komen aan de hele sector. Je kunt dan denken aan een campagne die erop gericht is om het aantrekkelijk te maken om in onze branche aan de slag te gaan. Een ander voorbeeld kan een initiatief zijn voor goede scholing van medewerkers.
Ja, om dit platform te kunnen bekostigen wordt er een premie geheven onder zowel werknemers als werkgevers in de horeca. Die premie is verplicht. De maximale totale premie (werkgevers- en werknemersdeel) zal niet hoger zijn dan 0.2% van de loonsom. De premieverdeling tussen werkgever en werknemer is 50%/50%. Als ondernemer betaal jij dus maximaal 0.1% van de loonsom. Op 9 oktober is bekendgemaakt dat het premiepercentage tot en met 31 december 2024 op 0,0% is, wat betekent dat er tot die datum geen inhoudingen op het loon plaatsvinden. Het premiepercentage voor 2025 wordt in de eerste helft van december bekendgemaakt.
De oprichting van het Horeca Ontwikkel Platform is onderdeel van de horeca-cao die in januari 2024 in werking is getreden. De afspraken over de op- en inrichting, doelstellingen en financiering van het fonds worden in een aparte HOP-cao vastgelegd. Deze cao is per 1 september 2024 in werking getreden voor de duur van vijf jaar. De cao is per 27 september 2024 algemeen verbindend verklaard.
We hebben de laatste jaren ervaren dat het heel belangrijk is om als horecabranche aantrekkelijk te blijven voor werknemers. En dat kan alleen als we daar als gehele branche aan bijdragen, zowel werkgevers als de werknemers. Werken in de horeca is lang niet voor iedereen een bijbaan, maar ook een vak met kansen en mogelijkheden voor een lange loopbaan. In dat kader is het belangrijk dat werknemers de voordelen zien van werken in onze branche en dat ze de mogelijkheid krijgen om te blijven groeien in hun vak. Hiervoor zijn opleidingen nodig en campagnes om mensen te stimuleren om te solliciteren in de horeca.
Maar ook het doen van onderzoek naar bijvoorbeeld de ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt, arbeidsomstandigheden en innovatie van werkprocessen behoort tot de mogelijkheden. En vervolgens het ontplooien van initiatieven (tools, hulpmiddelen) en pilots die werkgevers en werknemers daarbij kunnen helpen
Het Horeca Ontwikkel Platform biedt ons als sector mogelijkheden, die er nu niet zijn, om de sector verder te helpen als het gaat om dat hele brede terrein van onder andere arbeidsverhoudingen en onderwijs. Dat is belangrijk voor de verdere ontwikkeling en toekomstbestendigheid van de horeca.
Door het Horeca Ontwikkel Platform betaal hier niet alleen als werkgever voor, maar ook jouw werknemers dragen bij. Zo delen we de lasten samen.
Op dit moment wordt het Horeca Ontwikkel Platform op- en ingericht. Dit gebeurt allemaal in samenwerking met de vakbonden. Zodra hier meer over bekend is maken wij bekend op welke wijze de premie-inning zal plaatsvinden, door welke partij en vanaf welke datum.
De komende tijd zal er steeds meer duidelijk worden over de oprichting, maar ook hoe het inningsproces eruit gaat zien. Wij delen hierover de komende tijd steeds meer informatie. Vragen kun je stellen aan onze adviseurs van KHN Advies, via 0348-489 489 of info@khn.nl.