Waarom een opleiding in gastvrijheid volgen? In deze branche kun je al je creativiteit, passie en talenten kwijt. En er is altijd ruimte om te blijven groeien en uitdagingen aan te gaan, want in de horeca ben je nooit uitgeleerd. Maar hoe is het nu eigenlijk om zo’n opleiding te volgen?
We spraken met BBL-student Tessa en leermeester Kevin. Tessa volgt de opleiding Gespecialiseerd Kok niveau 4 aan het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland. Kevin is chef-kok bij Kasteel Kerckebosch, een culinair kasteel op de Utrechtse Heuvelrug.
Tessa deelt haar enthousiasme: ‘Koken is echt mijn passie.’
Ze is anderhalve maand geleden gestart met haar leerwerkplek bij Kasteel Kerckebosch. Hier koos ze bewust voor vanwege de indrukwekkende keuken en vernieuwende gerechten op de kaart. ‘Ik voel dat ik me hier goed kan ontwikkelen,’ zegt ze. ‘In korte tijd heb ik al veel geleerd, zoals snijtechnieken, productherkenning en portioneren. Kevin begeleidt me, houdt mijn voortgang bij en geeft me tips, feedback en complimenten. Hij staat ook open voor mijn ideeën voor nieuwe gerechten.’
Als enige vrouw in de keuken, waar ze meestal met zeven anderen werkt, geeft Tessa toe dat het koksvak soms nog als een mannenberoep wordt gezien. Maar ze laat zich hierdoor niet tegenhouden. ‘Het is zowel fysiek als mentaal uitdagend, maar het is mijn passie. Ik ben altijd creatief bezig en leer steeds nieuwe dingen.’
Tessa loopt vier dagen per week stage en gaat één dag naar school. Ze vindt de opleiding leuk vanwege de docenten, goede sfeer en perfecte mix van theorie en praktijk. ‘Je doet praktijkervaring op en krijgt ook nog eens een salaris. Dat maakt het extra prettig.’
Voor leeftijdsgenoten die overwegen een horeca-opleiding te volgen, heeft Tessa een advies: ‘Denk er goed over na. Is koken jouw passie? Maakt het je gelukkig? Als het echt je ambitie is, ga er dan voor. De horeca biedt veel kansen en mogelijkheden.’
Leermeester en chef-kok Kevin: 'Het behoud van ambacht is voor mij essentieel.'
Kevin, die al negen jaar bij Kasteel Kerckebosch werkt, is nu chef-kok. Zijn liefde voor koken begon al in zijn jeugd, geïnspireerd door zijn Indonesische moeder. ‘Ik houd van de uitdaging om mooie en smaakvolle gerechten te maken met internationale invloeden. De drukte en dynamiek in de keuken zijn geweldig. We bedienen zo'n 60 à 70 gasten per avond, en een leerling draait volledig mee onder begeleiding. Je moet hard werken en het overzicht houden, maar dat leer je hier wel. Als je hier kunt koken, kun je het overal.’
Om leermeester te worden, heeft Kevin een training gevolgd bij SVH en het SVH Diploma Leermeester behaald. Zo kan hij nieuwe medewerkers aannemen, selecteren, introduceren, inwerken, begeleiden en beoordelen.
Kevin begeleidt niet alleen Tessa, maar ook nog twee andere leerlingen. Hij schat hun vaardigheden in en het helpt ze bij wat ze nodig hebben om zich verder te ontwikkelen. ‘Mijn taak is om hen het vak bij te brengen en mijn passie over te dragen. Ik moedig mijn leerlingen aan om zichzelf te blijven ontwikkelen en betrek ze bij het bedenken van nieuwe gerechten. Ik sta open voor hun ideeën en suggesties en vind het belangrijk dat ze fouten durven te maken. Dat hoort erbij en is onderdeel van het leerproces. Een echte goede kok word je door vallen en opstaan. Als je nooit iets probeert, kom je nergens. Ik probeer hier rekening mee te houden en geef complimenten als ze iets goed doen, wat stimulerend werkt.’
Kom werken in de horeca
Kortom, een opleiding in gastvrijheid is leuk en leerzaam. Je krijgt veel kansen om je passie te volgen en jezelf te ontwikkelen. Wil je meer weten over de opleiding? Kijk dan op de website van ROC Midden Nederland of neem contact op met een van de docenten. Wil je meer weten over Kasteel Kerckebosch? Kijk dan op hun website of breng een bezoekje.
Dit artikel is ontwikkeld in samenwerking met de Werkwijzer en onderdeel van het magazine van maart 2024. Bekijk hier het magazine.
Foto bovenaan deze pagina is gemaakt door Michiel Ton.
De foto van Tessa is gemaakt door Rob van der Voort.