Op een zomerse avond lekker in de zon op een terras. Maar helaas zijn die écht warme zomeravonden in Nederland nog altijd ver in de minderheid. Met (duurzame) terrasverwarming of heaters kunnen jouw gasten met het onvoorspelbare Nederlandse weer toch droog, warm en knus buiten op het terras zitten. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van zo'n terrasverwarmer?
Veel horecaondernemers kampen door de coronacrisis met grote cashflowproblemen. Er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. Het is nu zaak goede omzetten te draaien om de schulden af te lossen en weer geld te hebben om te investeren. Het terras speelt hierbij een belangrijke rol. Want hoe meer gasten, hoe meer bestedingen en hoe meer omzet. Horecaondernemers maken daarom graag gebruik van terrasverwarmers of heaters waarmee ze het terras langer open kunnen houden.
Helaas liet de volgende crisis niet lang op zich wachten: de crisis van de hoge energie- en voedingsmiddelenprijzen. Door de oorlog in Oekraïne verwachten we op dit moment niet dat deze energieprijzen snel zullen dalen. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe je energie kunt besparen. Bijvoorbeeld door de aanschaf van duurzame terrasverwarmers.
De afgelopen jaren is naast de traditionele heaters op gas en elektriciteit een aantal duurzamere alternatieven op de markt gebracht voor de verwarming van horecaterrassen. KHN dook in het het rapport ‘Alternatieven voor terrasverwarmers, onderzoek naar de mogelijkheden voor de gemeente Den Haag om terrassen duurzaam te verwarmen’ uit december 2018 en zet de alternatieven voor je op een rij:
Wat is nu het meest milieuvriendelijke alternatief voor de heater? We hebben het verbruik en de CO₂-uitstoot voor je op een rij gezet.
Verbruik |
Bereik |
Verbruik per m2 per uur |
CO₂-uitstoot per m2 per uur |
|
Gasheater kleiner bereik |
0,46 m3/h |
7,5 m2 |
0,46 / 7,5 = 0,061 m3 |
0,1152 kg CO₂ |
Gasheater groter bereik |
0,89 m3/h |
13,5 m2 |
0,89 / 13,5 = 0,066 m3 |
0,1247 kg CO₂ |
Elektrische heater |
1,4 kWh |
6 m2 |
1,4 / 6 = 0,233 kWh |
0,0179 kg CO₂ |
Verwarmde kussens |
0,04 kWh |
1,25 m2 |
0,04 / 1,25 = 0,032 kWh |
0,0025 kg CO₂ |
Elektrische dekens |
0,018 kWh |
1,25 m2 |
0,018 / 1,25 = 0,014 kWh |
0,0011 kg CO₂ |
Warmtetafel (infrarood) |
0,4 kWh |
2,5 m2 |
0,4 / 2,5 = 0,160 kWh |
0,0123 kg CO₂ |
Dekens |
n.v.t. |
Als je de kosten voor aanschaf en verbruik vergelijkt, zie je dat de aanschafkosten per vierkante meter voor gasheaters ongeveer het dubbele zijn van de aanschafkosten van elektrische heaters. De aanschafkosten per vierkante meter van alternatieven zijn beduidend hoger dan de aanschafkosten voor traditionele heaters.
De verbruikskosten per vierkante meter zijn voor alternatieven dan weer een stuk lager dan de verbruikskosten van traditionele heaters. De verbruikskosten voor kleinverbruikers zijn daarbij hoger dan die voor grootverbruikers.
Ook als je gebruikmaakt van een traditionele heater zijn er volop mogelijkheden om energie te besparen:
KHN roept gemeenten op om een programma in te richten waarmee de overgang naar duurzame verwarming van terrassen financieel wordt gestimuleerd. Om horecaondernemers te stimuleren kan een financiële prikkel succesvol zijn. Zoals een lening, subsidie, korting of opslag op gemeentelijke belastingen et cetera.