Vanaf 1 november 2024 begint het winterterrassenseizoen in Amsterdam.

Dit betekent dat horecagelegenheden in veel gebieden hun terrassen tot uiterlijk 22.00 uur moeten sluiten en opruimen. Er zijn echter enkele uitzonderingen, waaronder gebieden waar terrassen al om 20.00 uur gesloten moeten zijn. Controleer altijd de exploitatievergunning om zeker te zijn van de juiste sluitingstijden in jouw gebied. Deze vergunning geeft duidelijk aan welke regels gelden voor jouw specifieke locatie.

Sluitingstijden winterterrassen (1 november - 1 maart)

  • Algemene sluitingstijd: Van 1 november tot 1 maart moeten terrassen dagelijks om 22.00 uur sluiten. Bezoekers mogen vanaf dat moment geen consumpties meer op het terras hebben.
  • Afwijkende sluitingstijd: In een aantal (woon)gebieden moeten winterterrassen al om 20.00 uur sluiten. Controleer daarom goed in welk type gebied jouw onderneming zich bevindt.
  • Uitzonderingen uitgaansgebieden: Voor de uitgaanspleinen Rembrandtplein, Thorbeckeplein, Leidseplein en het Kleine Gartmanplantsoen geldt een ruimere sluitingstijd van 24.00 uur. Horeca die deelnemen aan de bonusopeningstijden op het Rembrandtplein mogen hun terras in het weekend tot 02.00 uur openhouden.
  • Oud & Nieuw: Op 31 december moeten alle terrassen uiterlijk om 20.00 uur gesloten zijn, ongeacht de gebruikelijke sluitingstijden.

Toezicht en handhaving

De gemeente Amsterdam heeft aangekondigd dat vanaf de eerste week van november controles plaatsvinden om naleving van de sluitingstijden te waarborgen. In de eerste week zullen waarschuwingen worden gegeven bij overtredingen, maar vanaf de tweede week wordt streng gehandhaafd. Overtredingen kunnen leiden tot boetes en mogelijke consequenties voor de verlenging van de exploitatievergunning.

Wijzigingen in terrasgebruik doorgeven

Heb je wijzigingen in het gebruik van je terras in de winterperiode, bijvoorbeeld een aangepast terrasoppervlak of het wel/niet gebruiken van een winterterras? Het is belangrijk om dit tijdig door te geven aan je stadsdeel. Dit geldt zowel voor zomer- als winterterrassen. Gebruik de onderstaande contactgegevens om wijzigingen door te geven:

Onzekerheid over precariobelasting

Er heerst nog steeds veel onduidelijkheid over de precariobelasting voor winterterrassen. We blijven actief lobbyen tegen de forse verhoging van deze belasting voor terrassen. Onze inspanningen lijken vruchten af te werpen: het college heeft voorgesteld om het tarief van € 38,80 per m² voor winterterrassen (geldig voor de maanden november tot en met februari) vanaf 1 januari 2025 af te schaffen. De definitieve beslissing hierover wordt in november door de gemeenteraad genomen. Wat dit betekent voor de aanslagen van 2023 en 2024 is op dit moment echter nog onduidelijk. We blijven in gesprek met de gemeente en zullen jullie op de hoogte houden zodra er meer duidelijkheid is.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met een van de regiomanagers in Amsterdam:

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens