Tien restaurants in Friesland realiseerden in 8 weken tijd, ruim 15 procent minder verspilling. Wat echter opviel, ten opzichte van andere regio’s, verspilden de Friese restaurants bij de start van de meting al weinig kilo’s.
Zo verspilden Friese restaurants 52,2 KG per restaurants en lag dat bij eerdere challenges op 79,6 kg. De resultaten zijn afkomstig van de Food Waste Challenge, een gezamenlijk initiatief van Toerisme Alliantie Friesland, Koninklijke Horeca Nederland (regio Friesland), Rabobank, Vereniging Circulair Friesland en de stichting samen tegen voedselverspilling.
Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild. Ook binnen de horecasector is voedselverspilling een hardnekkig probleem: in Nederland wordt zo’n 61 miljoen kilo per jaar in de sector verspild. Deelnemers aan de Horeca Food Waste Challenge in Friesland probeerden op drie fronten winst te behalen om verspilling in hun keukens in te dammen: inkoop, opslag en bereiding van voedsel. Daarbij kregen ze hulp van experts van Wastewatchers.
De Horeca Food Waste Challenge is door Rabobank opgezet om in de horecasector de ecologische voetafdruk van voedsel te verkleinen en tegelijkertijd ondernemers te helpen om winstgevender te zijn. “De marges in de horeca zijn klein en staan door de stijgende kosten onder druk. Tegelijkertijd wordt er ook veel voedsel verspild aldus Jos Klerx, sectorspecialist Horeca & Recreatie bij Rabobank. “Het lijkt dan een abc’tje, maar de mogelijkheden voor voorkomen, verminderen en verwaarden van verspilling moeten wel inzichtelijk gemaakt worden. Dat lukt dankzij de Horeca Food Waste Challenge, die bijdraagt aan het verdienmodel én aan het verduurzamen van de onderneming.”
Op woensdag 1 februari was er een afsluitend viergangendiner in Restaurant KIEM, het opleidingsrestaurant van ROC Friese Poort. De studenten van de vakopleiding Zelfstandig Werkend Kok en Gastheer hadden creatieve oplossingen bedacht met reststromen uit de voedingssector, waaronder oud brood en groenten. Daarnaast waren er twee biertjes gebrouwen met verspild voedsel. Bij de opleidingsrestaurants van ROC Friese Poort is de afgelopen periode 20% minder voedsel verspild. Ook de restaurants in de regio rondden de uitdaging met succes af. Na een nulmeting in november, waarbij gedurende één week het voedselafval werd gemeten, werd het besparingspotentieel vastgesteld. Hierna werkten de bedrijven acht weken met hulp van de experts van Wastewatchers aan het realiseren van deze ambities. Bij de slotmeting is wederom gedurende een week al het voedselafval gemeten. Hieruit bleek dat de restaurants gemiddeld 15,22 procent minder voedselverspilling realiseerden.
“De meerwaarde van deze Food Waste Challenge voor de horecasector zit hem vooral in de bewustwording, gedragsverandering en directe impact,” aldus Gerard Kremer, voorzitter van de Toerisme Alliantie Friesland. “We hopen dat na deze eerste 10 restaurants voor komend najaar weer minimaal 10 ondernemers zich melden; uiteindelijk scheelt het de ondernemer niet alleen in het afval maar juist ook in de kosten”.