Vandaag vindt er weer een coronadebat plaats in de Kamer. KHN heeft input gegeven aan de betrokken Kamerleden. Zo delen wij onze reactie op de aangekondigde versoepelingen. Ook hebben we laten weten hoe wij aankijken tegen de vervolgstappen van het openingsplan. Lees onze input!
Gisteren is er voor het eerst sinds 14 oktober 2020, dus voor het eerst sinds ruim 6 maanden!, een versoepeling aangekondigd voor de horeca. Daar zijn we op zich voor onze leden blij mee. Er kan weer wat, het is een kleine eerste stap. Daarbij moet wel worden beseft dat lang niet alle horecabedrijven een terras hebben en de stap wel erg klein is. Het is op zich goed voor de moraal maar onze inschatting is dat 85/90% van de horeca in economische zin weinig tot geen baat bij deze stap zal hebben.
Met name de beperking van de openingstijd tot 18.00 uur is bovendien moeilijk te begrijpen. Een week eerder werd nog gesproken over 20.00 uur (gelijk trekken met het alcoholverbod), nu is de sluitingstijd nog verder naar voren gehaald terwijl de avondklok is opgeheven. Ons ontgaat die ratio; nu gaan mensen eerst naar het terras, vervolgens naar de supermarkt en daarna naar het park. Een vrees die door politie- en boa-bonden ook is geuit. Maak nou gebruik van de horeca als een plaats waar mensen op een gecontroleerde manier op afstand van elkaar kunnen worden geplaatst. Dan moet je juist niet het terras eerder sluiten, dan is het verstandiger om het terras tot later open te laten. En dat hoeft niet per se gelijk te lopen met het alcoholverbod van 20.00 uur, want door de regels van de Drank en Horecawet moeten horecaondernemers met een Drank en Horecawetvergunning aan allerlei strenge regels voldoen als het gaat om een verantwoorde verstrekking van alcohol. Die regels gaan echt verder dan in een supermarkt, het toezicht in een horecabedrijf is ook altijd ter plekke zodat je met een alcoholverbod echt een verschil moet maken tussen retail en horeca. Dat was voor corona ook al zo. Horeca is in normale tijden per definitie nog open als winkels gesloten zijn.
Belangrijk is dat, nu de eerste stap is gezet, de vervolgstappen in het openingsplan zo snel mogelijk worden gezet. Er moeten sneller stappen worden gezet voor de horeca dan nu in het openingsplan staan.
Nu wordt er absoluut geen recht gedaan aan de op 9 februari met algemene stemmen aangenomen motie Dijkhof waarbij het kabinet werd opgeroepen om versoepelingsruimte eerlijk te verdelen. Er hebben gesprekken plaats gevonden met branches en er is van allerlei kanten input geleverd, maar we kunnen niet anders dan constateren dat er in ieder geval met de input van KHN, en een toezegging dat de KHN-routekaart als vertrekpunt voor gesprek zou worden genomen, zeer weinig is gedaan.
Wat zijn voor KHN de belangrijkste struikelblokken in het openingsplan:
En last but not least, als het voor de horeca voorlopig blijft opereren ‘met de rem er op’, en dat gaat gebeuren als dit openingsplan wordt gevolgd, dan zal het voor veel ondernemers niet rendabel zijn. Dan is het na inmiddels ruim 13 maanden (sinds 15 maart 2020) waarvan 8,5 maanden gesloten voor het grootste deel van de horeca, tijd dat de steunmaatregelen worden opgetrokken naar 100%. Dus niet alleen de TVL maar ook de NOW.
Houd onze website en updates in de gaten voor de uitkomsten van het debat van 22 april.