Op maandag 23 september vond de Toerisme Top plaats in Venlo, georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Professionals uit de gastvrijheidsbranche kwamen samen om belangrijke thema’s te bespreken. Dit jaar stond digitalisering centraal, een belangrijk onderwerp voor onze branche. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de Nationale Raad voor recreatie en toerisme is opgericht.

Gastvrijheidsbranche loopt achter

De toerismesector is omvangrijk: in 2023 bedroegen de toeristische bestedingen in Nederland €105 miljard, met meer dan 750.000 arbeidsplaatsen. Toch blijft de digitalisering in de gastvrijheidsbranche achter. Volgens NBTC komt dit door het grote aandeel mkb-ondernemers, die vaak moeite hebben om de kansen en bedreigingen van digitalisering te overzien en te benutten. En dat terwijl technologische innovaties zoals Business Intelligence (BI), Artificial Intelligence (AI) en Robotic Process Automation (RPA) ontzettend nuttig kunnen zijn voor horecaondernemers. Bijvoorbeeld door het in te zetten voor arbeidsmarktvraagstukken, trends en efficiënter werken.

De Toerisme Top bevestigde dat technologie van belang is voor het verbeteren van de gastvrijheid. Er zijn al veel mogelijkheden en best-practises. Diverse ondernemers lieten zien hoe digitalisering hun bedrijfsprocessen efficiënter maakt. Bijvoorbeeld met BI en AI die klantgedrag nauwkeurig voorspellen. Data-analyse helpt je om beter te begrijpen wat er in je organisatie gebeurt. Daarnaast biedt RPA de mogelijkheid om operationele processen te automatiseren, waardoor je sneller kunt reageren op gastbehoeften en kosten kunt verlagen.

Actueel onderwerp voor de horeca

De Toerisme Top maakte wederom duidelijk dat digitalisering geen verre toekomstvisie is, maar een actueel onderwerp voor de horeca. De vijf actielijnen die zijn gepresenteerd bieden handvatten om innovatieve technologieën te integreren en wendbaar te blijven in een snel veranderende markt. Dit is hét moment om de stap naar een toekomstbestendige, digitale bedrijfsvoering te zetten, zonder de kern van gastvrijheid te verliezen. Wij zijn ervan overtuigd dat digitaliseringskansen de sleutel zijn tot succes. We spannen ons dan ook in om deze kansen te verzilveren.

Nationale Raad voor recreatie en toerisme een feit

Tijdens de Toerisme Top werd bekendgemaakt dat de Nationale Raad voor recreatie en toerisme een feit is. Deze raad bestaat uit vertegenwoordigers van ministeries (EZ, OC&W, VRO) en het toeristische bedrijfsleven (KHN, Hiswa-Recron en Gastvrij Nederland), de ANWB, vertegenwoordigers van de provincies en gemeenten, maar ook de wetenschap (center of expertise leisure, tourism and hospitality). Het is geen adviesraad, maar een doe-raad, die concrete oplossingen moet gaan leveren voor een toekomstbestendige vrijetijdssector. Hun eerste taak is het benoemen van de strategische doe-thema’s en er vervolgens actief mee aan de slag gaan. Wat ons betreft staan daarbij de onderwerpen ruimte voor toeristisch ondernemen, verstandig verduurzamen en een toekomstbestendige arbeidsmarkt bovenaan het lijstje.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens