Wie op een zonnige dag op het terras van de Strabrechtse Hoeve zit, kan genieten van de frisse lucht van de Strabrechtse heide. Het terras met 100 zitplaatsen in het Brabantse Mierlo is namelijk volledig rook- en vapevrij. Eigenaar Peter-Paul van Meerwijk maakte deze keuze in 2020.

“Na een aantal akkefietjes waarbij enkele gasten zich stoorden aan hun rokende buurman, besloten we roken helemaal niet meer toe te staan op ons terras,” licht Peter-Paul de keuze toe. En hij heeft er nog geen moment spijt van gehad. “Bijna iedereen vindt het een verademing om op een rookvrij terras te zitten. We krijgen hier dagelijks nog complimenten over.”

De rokers die toch behoefte hebben aan een sigaret kunnen terecht onder een afdakje op het terrein van het restaurant. “Een enkeling vindt het niets, maar dat worden er steeds minder,” vertelt Peter-Paul. “Er is wel eens iemand die de discussie aangaat over vapen, maar ook dat zien we steeds minder. En heel af en toe gebeurt het dat gasten direct rechtsomkeert maken als ze zien dat er niet gerookt mag worden.” Maar bij de Stabrechtse Hoeve houden ze vast aan hun beleid. Het overgrote deel van de gasten reageert namelijk positief.

Het beleid wordt dus ruim omarmd. Dat komt mede door de goede communicatie vanuit het restaurant. “In al onze advertenties en op onze website vermelden we dat ons terras rookvrij is,” vertelt Peter-Paul. Ook staat er op alle tafeltjes een zelfontworpen blauw met wit rookvrij terras-bordje. “Qua uitstraling hebben we bewust de aansluiting gezocht met de rookvrije generatie. We wilden niet de agressieve rood met wit en zwarte bordjes. Wat wij op tafel hebben staan, oogt een stuk vriendelijker.”

Dankzij de duidelijke communicatie gebeurt het maar heel zelden dat iemand toch een sigaretje opsteekt. “Misschien één of twee keer per seizoen. Maar als ik aangeef dat we een rookvrij terras hebben en dat we een overdekte gelegenheid hebben waar ze wel kunnen roken, vinden ze het prima,” aldus Peter-Paul. Hij benadrukt wel dat het succes van het rookvrij terras mede komt door hun doelgroep. “Wij richten ons niet op jeugd. Bij ons komen veelal ouderen gasten, veel fietsers en wandelaars met honden. Dat zal ook bijdragen aan de vele positieve reacties.”

Overweeg jij om je terras (gedeeltelijk) rookvrij te maken en wil je daarover sparren? Peter-Paul adviseert collega-ondernemers graag. Je kunt hem een mailtje sturen via info@strabrechtsehoeve.nl.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens