Je kunt een zzp’er ook in loondienst nemen. Bijvoorbeeld wanneer je hebt geconstateerd dat jouw 'zzp'er' eigenlijk geen zelfstandige (meer) is, maar je wil diegene wel in jouw bedrijf laten werken. Hoe regel je dat? En waar moet je op letten? KHN legt het uit.
Allereerst is het van belang dat je de overeenkomst van opdracht met de zzp’er beëindigt. Leg de beëindiging schriftelijk vast. In plaats van de overeenkomst van opdracht sluit je met de werkende een arbeidsovereenkomst. Je kunt hiervoor onze modelovereenkomsten gebruiken, die kun je hier vinden.
Het is belangrijk om vooraf samen te bepalen hoe jullie het dienstverband willen inrichten. Neem je diegene in dienst op basis van parttime- of fulltime-uren? Of willen jullie liever een 0-uren oproepovereenkomst afspreken? Maak ook goede afspraken over de beschikbaarheid van de medewerker. Houd er rekening mee dat de medewerker mogelijk meerdere werkgevers heeft, wat een extra reden is om duidelijke afspraken te maken over zijn of haar beschikbaarheid.
Vergeet ook niet om afspraken te maken over o.a. de hoogte van het bruto uurloon. Vanaf het moment dat de werkende in dienst is, ben je namelijk loon verschuldigd. Je stuurt de medewerker vanaf dat moment loonstroken in plaats van facturen.
Let op;
Indien de werkende claimt dat diegene voorafgaand aan het dienstverband als schijnzelfstandige (en niet als zzp’er) werkzaamheden bij jouw bedrijf heeft verricht, bestaat de kans dat diegene alsnog als ‘’medewerker’’ wordt aangemerkt, ook al heb je eerder geen arbeidsovereenkomst met diegene gesloten, maar een overeenkomst van opdracht (zie ook de overige V&A).
Indien blijkt dat sprake was van schijnzelfstandigheid, betekent dit dat er juridisch gezien sprake is van opvolgend werkgeverschap zodra je de schijnzelfstandige (die dus eigenlijk al medewerker is) in dienst neemt.
Het feit dat er sprake is van opvolgend werkgeverschap heeft invloed op het aantal tijdelijke contracten die je mag geven volgens de ketenregeling. De ketenregeling bepaalt dat je medewerkers maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar tijd mag geven. Daarna volgt er een contract voor onbepaalde tijd als je deze medewerker in dienst wilt houden. Afhankelijk van de periode die de schijnzelfstandige bij jou in het bedrijf heeft gewerkt, kun je bepalen of je een overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd kunt aanbieden.
Ben je op enig moment een transitievergoeding aan de medewerker verschuldigd? Houd bij de berekening van de hoogte van de transitievergoeding dan ook rekening met opvolgend werkgeverschap.
Neem voor meer informatie of verdere vragen contact op met de afdeling KHN Advies via 0348-489489 of via khnadvies@khn.nl