Er is een nieuw Handboek Referentiefuncties Horeca, wat betekent dit?

Cao-partijen hebben de bestaande referentiefuncties geactualiseerd en nieuwe toegevoegd. Deze referentiefuncties helpen jou als werkgever om bedrijfsfuncties te beschrijven en in te delen. Je kunt de referentiefuncties vinden op de website www.referentiefunctieshoreca.nl.

Verandert er wat in de indeling in functiegroep bij de bestaande referentiefuncties?

Nee, alle “oude” referentiefuncties zijn qua indeling in de functiegroep hetzelfde gebleven. De omschrijving van de functie kan wel aangepast zijn, maar inhoudelijk zijn er geen veranderingen en dus ook geen wijziging in de weging van de functie.

Ik zie nergens meer referentienummers staan, waar kan ik die vinden?

De referentienummers zijn per 1 januari 2025 komen te vervallen. Deze hoeven in nieuwe arbeidsovereenkomsten niet meer opgenomen te worden. De model arbeidsovereenkomsten zijn hierop geactualiseerd.

Moet ik met het wegvallen van de referentienummers nog wat regelen voor bestaande contracten?

Als de medewerker in het verleden juist is ingedeeld, dan heeft het wegvallen van de referentiefuncties geen gevolgen. Maar wellicht is het nieuwe handboek een mooi moment om te controleren of alle indelingen juist verwoord zijn in de arbeidsovereenkomst en of de nieuwe (aanvullende) referentiefuncties zorgen voor een andere indeling. Mocht er onduidelijkheid bestaan, dan is het aan te raden middels een addendum op de bestaande arbeidsovereenkomst duidelijkheid te geven over de juiste referentiefunctie in de betreffende functiegroep. Zo voorkom je in de toekomst onduidelijkheid en mogelijk discussie met medewerkers.

Wat als een medewerker al ingedeeld is in het verleden, maar door toevoeging van nieuwe referentiefuncties nu anders ingedeeld wordt?

Als één van de nieuwe functies beter past bij de functie die een bestaande medewerker uitoefent, kun je middels een addendum op de arbeidsovereenkomst de beter passende referentiefunctie vastleggen. Mocht dit betekenen dat de medewerker door deze wijziging in een lagere functiegroep terechtkomt, dan behoudt de medewerker voor de duur van zijn contract en voor zo lang zijn functie niet verandert het recht op de hogere functiegroep en dus ook het hogere eindloon. Wanneer de nieuwe referentiefunctie zorgt voor een hogere functiegroep, dan heeft de medewerker vanaf 1 januari 2025 recht op loon conform deze hogere functiegroep.

Ik wil graag hulp bij het indelen van een medewerker, wie kan ik benaderen?

Als lid van KHN kun je altijd de hulp inschakelen van KHN Advies. Wij denken graag met je mee.

Ik zoek op de website in de zoekbalk, maar ik krijg geen resultaat. Wat moet ik doen?

Als lid van KHN kun je hiervoor het beste contact opnemen met KHN Advies, zodat we mee kunnen denken om de juiste referentiefunctie(s) te vinden.

Een tip! In de zoekbalk kun je zoeken op (onderdelen van) de referentiefunctie en op zogenoemde praktijktitels. Dit zijn functiebenamingen die in de praktijk regelmatig worden gebruikt als alternatieve naam voor de referentiefunctie. Als je bijvoorbeeld de term “pizzakoerier” intoetst, kom je uit bij de functie “bezorger I”. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk van deze praktijktitels te koppelen aan bestaande referentiefuncties, maar kunnen in de toekomst nog veel gezochte termen toevoegen Op deze manier zul je steeds beter de juiste referentiefunctie kunnen vinden.

Ik zie iets op de website www.referentiefunctieshoreca.nl dat niet lijkt te kloppen, bij wie kan ik dat melden?

Mocht je iets tegenkomen dat mogelijk niet klopt of dat je raar vindt, neem dan contact op met KHN Advies.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens