Waar moet een contract met een leerling aan voldoen? Wat zijn de voorwaarden en waar moet je op letten? KHN geeft antwoord.
Als een leerling via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) een horeca-opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt aan een Regionaal Opleidingscentrum (ROC) of andere (particuliere) onderwijsinstelling, is hij/zij medewerker. Voor hem/haar kun je de tijdelijke arbeidsovereenkomst voor leerlingen gebruiken, zoals opgenomen in de horeca cao. Deze is hier te downloaden.
Het bijzondere van een leerling-arbeidsovereenkomst is dat de leerling voor 38 uur bij jou in dienst komt, terwijl de leerling maar 32 uur bij je werkt.
De overige 6 uren zijn schooluren. Deze worden wel gezien als arbeidsuren, maar je hoeft maar 32 uur uit te betalen. De werknemer bouwt wel vakantie op over 38 uur. Wanneer een leerling niet naar school hoeft vanwege een schoolvakantie, wordt er verwacht dat de leerling 38 uur bij je werkt. De extra 6 uren die de leerling dan werkt, zullen uiteraard wel moeten worden uitbetaald. Wil een leerling vakantie opnemen, dan dient hij tijdens een schoolweek 32 uur op te nemen en tijdens een schoolvakantie 38 uur.
Je hoeft bij een leerling geen rekening te houden met de ketenbepaling. Overeenkomsten die zijn aangegaan als onderdeel van een BBL-opleiding (leerlingcontract) gelden niet voor het maximale aantal contracten.
Als je in jouw bedrijf een leerling of student begeleidt, kun je gebruikmaken van de subsidieregeling praktijkleren.
Kijk voor meer informatie op www.khn.nl/cao