Op dinsdag 3 december heeft KHN een Webinar georganiseerd om meer uitleg te geven over de horeca cao 2025/2026. Er was ook een moment om vragen te stellen, maar helaas lukte het niet om op alle vragen tijdens het webinar een antwoord te geven. Er is al eerder een V&A op onze site gepubliceerd, zie Veelgestelde vragen over de nieuwe Horeca-cao 2025-2026. Aanvullend daarop hieronder nog de overgebleven vragen.

Heeft iemand die meer dan 6 maanden ziek is in een kalenderjaar recht op prestatiebeloning?

Ja, want wel of niet ziek zijn is geen voorwaarde om al dan niet voor de prestatiebeloning in aanmerking te komen. Als er wordt voldaan aan de vier onderstaande voorwaarden is er recht op de prestatiebeloning:

  • De medewerker is op of voor 1/1/2024 in dienst als vakkracht in dezelfde bedrijfsfunctie bij hetzelfde bedrijf.
  • De medewerker is vanaf 1/1/24 20 jaar of ouder.
  • De medewerker heeft niet 2 jaar op rij een matige of slechte beoordeling gekregen.
  • De medewerker verdient minder dan het eindloon in de functiegroep

Naar welk eindloon moet ik kijken om te bepalen of iemand recht heeft op de prestatiebeloning?

Je kijkt of het loon dat de medewerker verdient op 31 december 2024 (dus voor het toepassen van een eventuele cao verhoging) lager is dan het eindloon in de loontabel van 1 juli 2024. Dit is namelijk de loontabel die op 31 december 2024 geldig is. Is het salaris lager? Dan heeft de medewerker, als hij ook voldoet aan de overige voorwaarden, recht op de prestatiebeloning. Is het salaris gelijk of hoger dan het eindloon bij zijn functiegroep? Dan heeft hij dit jaar geen recht op de prestatiebeloning.

Welke volgorde moet ik toepassen als een medewerker recht heeft op de cao verhoging én de prestatiebeloning?

Je neemt het loon dat de medewerker verdient op 31 december 2024, dat verhoog je met de cao verhoging. Daar komt een bedrag uit dat je vervolgens verhoogt met de prestatiebeloning. Hieronder een rekenvoorbeeld.

Stel een medewerker verdient 2.400 euro en is ingedeeld in functiegroep V.

2.400 euro + 2,5% = 2.460 euro

2.460 euro +2% = 2.509,20 euro

Het nieuwe salaris van deze medewerker per 1/1/2025 wordt 2,509,20 euro.

Mijn medewerker is nog geen vakkracht, maar wel ingedeeld in functiegroep III. In welke loontabel moet ik dan kijken?

Je kijkt dan in de onderste loontabel “lonen niet-vakkrachten en BBL-leerlingen”. Het maakt nog niet uit in welke functiegroep de medewerker is ingedeeld, zo lang hij niet-vakkracht is, geldt deze loontabel.

Is het nog verplicht een periodiek te vermelden in de arbeidsovereenkomst?

Nee, dit is niet meer verplicht, omdat de periodiek richtinggevend is geworden. Dit zal dan ook uit de model arbeidsovereenkomsten behorende bij de horeca cao 2025/2026 gehaald worden.

Er staat dat bij een eigen beoordelingssysteem afgeweken mag worden van de standaard 2% verhoging. Bij ons vinden de performance gesprekken plaats in april. Mag de verhoging dan tot april uitgesteld worden?

Als je een eigen beoordelingssysteem hebt dat goedgekeurd is door het medezeggenschapsorgaan, dan mag je ook het tijdstip van ingang van de prestatiebeloning aanpassen. Heb je geen eigen beloningssysteem, dan heeft de medewerker recht op een prestatiebeloning per 1 januari van elk jaar en mag je dit dan ook niet in april pas doorvoeren.

Moet ik nog een periodiek toekennen?

Nee, de periodieke verhoging die we kennen uit de horeca cao 2024 bestaat niet meer. In de plaats daarvan komt de prestatiebeloning. Dit is ook een verhoging van 2% en de voorwaarden wijzigen niet, maar je hoeft nu niet meer op exact een periodiek uit de loontabel uit te komen. De systematiek van 2% verhoging voor een vakkracht aan het einde van het jaar kent de cao overigens al heel lang, voor de prestatiebeloning en de periodieke verhoging was er al een prestatiebeloning. Deze verhogingen komen grotendeels op hetzelfde neer, namelijk een 2% verhoging onder voorwaarden.

Indien er geen medezeggenschapsorgaan is, mag je de 2% prestatiebeloning als werkgever verlagen? Nee, dat mag niet. Je moet dan minimaal voldoen aan de voorwaarden voor de loonsverhoging zoals deze zijn vastgelegd in de CAO.

Moet je na overname van een bedrijf de verhogingen wel doorvoeren?

Ja, dit is opvolgend werkgeverschap en de rechten van de medewerker veranderen niet bij een overname.

Als iemand voor 1-1-2024 in de horeca branche werkte, maar bij een andere werkgever, moeten we dan de CAO loonsverhoging wel toekennen?

Voor de CAO loonsverhoging is de voorwaarde dat de medewerker voor of op 01-01-2024 in dienst is bij het huidige bedrijf. Als dat niet zo is, dan is er geen recht op een loonsverhoging. Let wel op; ook als de medewerker geen recht heeft op een loonsverhoging, moet diegene wel minimaal het nieuwe basisloon van zijn/haar functiegroep verdienen. Is zijn/haar loon lager, dan moet het loon worden verhoogd tot het nieuwe basisloon.

Hoe om te gaan met ervaringsuren bij een andere werkgever? Moeten die worden meegenomen, en hoe controleer je dat?

Ook elders opgedane ervaringsuren (voor het 18e levensjaar) van een medewerker tellen mee. Dit kan bijvoorbeeld worden aangetoond door middel van een arbeidsovereenkomst, getuigschrift, verklaring van vorige werkgever of loonstroken. Zie ook Wat is het verschil tussen een vakkracht en geen vakkracht?

Is er ruimte voor een variabele bonus, bijvoorbeeld €10 per beschikbare werkdag (bij flexibele medewerkers)?

Ja, zolang er minimaal voldaan wordt aan de voorwaarden van de loontabel en loonsverhoging. De horeca cao is een minimum cao, dat betekent dat je altijd meer mag geven.

Stel, je hebt een stagiaire voor 24 uur per week, maar de stagiair werkt extra uren bij je die los staan van de stage. Moet je dit apart verlonen?

Als er naast de stage nog extra uren gewerkt wordt, bijvoorbeeld als bijbaan, dan moet je voor die uren loon betalen volgens de regels van de CAO, want voor dat deel is diegene medewerker en geen stagiaire.

Het wettelijk minimumloon wordt niet goed door jullie berekend. Kunnen jullie toelichten waarom jullie kiezen voor 260 dagen ipv. 261 dagen?

Voor de beantwoording van deze vraag verwijzen we naar Toelichting wettelijk minimum-maandloon in de loontabel Dit is een toelichting op de regeling uit de cao 2024, maar dit geldt ook weer voor de horeca cao 2025.2026. Wij hebben dit opnieuw en vooraf weer getoetst bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij bevestigen dat onze berekeningswijze klopt. In de nieuwe loontabel is onderaan ook nog eens een toelichting opgenomen

Betekent dit ook dat het svh diploma sociale hygiene dan geldig is vanaf 20 jaar?

Nee, dit is namelijk niet geregeld in de horeca cao, maar in de Alcoholwet. Hett feit dat je als vakkracht vanaf 20 jaar recht hebt op een vakvolwassen loon heeft verder geen invloed op wanneer je als leidinggevende op de Alcoholwetvergunning mag staan. Daarvoor is de minimumleeftijd nog steeds 21 jaar.

Is het stroomschema loonsverhoging ook in het Engels beschikbaar? Het schema zelf zal niet worden vertaald in het Engels. De uitleg over de loonsverhoging kan op de website wel in het Engels bekeken worden.

Wordt de website met referentiefuncties pas op 1-1 live gezet, of is deze al eerder te raadplegen? Deze zal al eerder te raadplegen zijn. In de week van 16 december zal deze live gaan.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens