1. Waar komt de wetgeving vandaan?
De EAA is een Europese richtlijn die ervoor zorgt dat digitale diensten en producten in alle EU-landen toegankelijk worden. Nederland is verplicht deze wetgeving op te nemen in de nationale wet.
2. Wanneer gaat de EAA in?
De wet geldt vanaf 28 juni 2025. Vanaf dat moment moeten digitale diensten en nieuwe producten voldoen aan de toegankelijkheidseisen.
3. Waarom moet ik mijn website checken?
Je website moet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, zoals slechtzienden of mensen die geen muis kunnen gebruiken. Dit betekent bijvoorbeeld dat je menu’s, contactgegevens en reserveringsmodules bruikbaar moeten zijn met een schermlezer. Een toegankelijke website zorgt ervoor dat je geen potentiële gasten uitsluit en voorkomt juridische problemen zodra de wet van kracht wordt. Op ismijnsitetoegankelijk.nl krijg je een indruk hoe toegankelijk je website momenteel is.
4. Wat moet ik doen als ondernemer om aan de wetgeving te voldoen?
5. Hoe zit het met tussenleveranciers op mijn site?
Als je een externe partij gebruikt voor je reserveringssysteem, betaalmodule of andere geïntegreerde tools, moet je controleren of zij aan de toegankelijkheidseisen voldoen. Jij als ondernemer blijft verantwoordelijk voor de voor de dienst die jij aan klant levert, dus zorg ervoor dat je leveranciers kiest die compliant zijn met de EAA.
6. Wat moet ik eventueel aanpassen aan mijn kassa, pinautomaat en digitale schermen?
7. Wat moet ik met de reserveringsmodule op mijn site doen?
Als je een reserveringssysteem aanbiedt, moet dit toegankelijk zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat het goed werkt met een schermlezer, duidelijke contrasten heeft en ook zonder muis bedienbaar is. Controleer bij je leverancier of zij al werken aan toegankelijkheid en vraag om een verklaring hierover.
8. Hoe gaat de handhaving eruitzien?
De Nederlandse overheid zal toezien op naleving. De exacte boetes en sancties worden nog vastgesteld, maar het kan resulteren in waarschuwingen, aanpassingsverplichtingen of boetes bij niet-naleving.
9. Zijn er voorbeelden van websites die het goed voor elkaar hebben?
Websites die duidelijke contrasten, goed gestructureerde menu’s en toegankelijke reserveringsmodules hebben, zijn beter vindbaar door zoekmachines en scoren daardoor hoger in de zoekresultaten. Voorbeelden zijn: