Met de komst van de Alcoholwet kunnen er in totaal 3 partijen een boete krijgen wanneer een minderjarige (jonger dan 18 jaar) alcohol in zijn bezit krijgt in een horecabedrijf. Ten eerste kan een ondernemer kan een boete krijgen als hij/zij alcohol verkoopt zonder eerst te controleren of iemand de juiste leeftijd heeft. De boete kan ook gegeven worden als de jongere wel de juiste leeftijd heeft, maar hierop niet is gecontroleerd.
Ten tweede kan de jongere zelf een boete krijgen als hij alcohol bestelt. Onder de 18 jaar mag je namelijk niet in bezit zijn van alcohol.
Nieuw in de Alcoholwet is dat ook de wederverstrekker een boete kan krijgen. Dit is de persoon die wel de juiste leeftijd heeft om alcohol te kopen, maar het vervolgens doorgeeft aan een minderjarige. Denk bijvoorbeeld aan een 19 jarige gast die twee bier bestelt en er één geeft aan zijn 17 jarige vriend. Let op: In dit geval kan de ondernemer ook een boete krijgen als deze wederverstrekking plaats vindt in het zicht van de medewerker die de alcohol verkoopt.
Om wederverstrekking verder te ontmoedigen kun je in huisregels opnemen dat gasten ouder dan 18 jaar die alcohol bewust doorgeven aan jongeren, of jongeren onder de 18 die worden aangetroffen met alcohol, worden verwijderd dan wel een individuele (of collectieve als je dat binnen de Collectieve Horecaontzegging (CHO) afspreekt) ontzegging krijgen.
Verder is het verstandig om op te nemen dat bij valse ID's de politie er standaard bij wordt gehaald, en daar ook afspraken over maken met politie/gemeente.