Als je de rechtsvorm van jouw bedrijf wijzigt, kan dat gevolgen hebben voor jouw vergunningen. Waar moet je op letten? KHN geeft antwoord en advies.
In de meeste gemeenten is een exploitatievergunning verplicht om een horecabedrijf te kunnen exploiteren. Het maakt hierbij niet uit of je wel of geen alcohol schenkt. De exploitatievergunning is persoonsgebonden. Dit betekent dat de vergunning niet overdraagbaar is. Een nieuwe exploitant moet deze vergunning dus zelf opnieuw aan vragen. Wanneer je jouw rechtsvorm wijzigt, is de persoon aan wie de vergunning was verleend ook gewijzigd. Dus ook in dat geval moet je de exploitatievergunning opnieuw aanvragen.
Als er alcohol wordt geschonken in jouw bedrijf, dien je in het bezit te zijn van een Alcoholvergunning / Drank- en Horecavergunning. Ook deze vergunning is persoonsgebonden. De Alcoholvergunning / Drank- en Horecavergunning moet je dan ook opnieuw aanvragen als de rechtsvorm wijzigt.
Een omgevingsvergunning is een soort verzamelvergunning waar verschillende activiteiten onder kunnen vallen. Denk aan bouwen/slopen, bevestiging van reclame of lichtbord aan het pand enzovoorts.). In de meeste gevallen is de omgevingsvergunning zaakgebonden. Bij een wijziging in de rechtsvorm hoeft de omgevingsvergunning niet opnieuw te worden aangevraagd.
Het is mogelijk dat je nog andere vergunningen hebt naast bovengenoemde vergunningen. Bekijk per vergunning of deze persoons- of zaakgebonden is. Zo weet je of je een nieuwe vergunningaanvraag moet indienen als de rechtsvorm van jouw bedrijf verandert.