Zijn jouw medewerkers verplicht om deel te nemen aan het bedrijfspensioenfonds Horeca en Catering? KHN geeft antwoord.
Ja, aansluiten van en deelnemen aan de pensioenregeling van het pensioenfonds Horeca en Catering is verplicht gesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit betekent dat er een verplichte aansluiting en deelname is voor alle werkgevers en medewerkers in horeca en catering.
De verplichtstelling staat los van een cao. Deelname aan de pensioenregeling is verplicht voor alle medewerkers van 21 jaar en ouder van horeca- en cateringbedrijven. Wanneer 50 procent of meer van jouw totale loonsom te maken heeft met horeca- en cateringactiviteiten, moet je voor alle medewerkers vanaf 21 jaar de pensioenregeling toepassen. Dit doe je door premie in te houden op het loon en een werkgeversbijdrage te betalen aan het pensioenfonds.
Meer informatie vind je op de site van het bedrijfspensioenfonds Horeca en Catering.
Als horecabedrijf val je normaal gesproken onder de werkingssfeer van het Pensioenfonds Horeca en Catering. Deze werkingssfeer is nagenoeg gelijk aan de werkingssfeer uit de horeca cao (artikel 1.4). Er zijn situaties mogelijk dat je niet onder het Pensioenfonds Horeca en Catering valt, bijvoorbeeld omdat je vooral een bakkerij bent of wanneer je een bezorgpizzeria bent waar niet ter plekke gegeten of gedronken kan worden. Word je benaderd door een ander pensioenfonds en heb je daar vragen over? Neem dan contact op het de afdeling KHN Advies. Wij zijn in gesprek met het Pensioenfonds Detailhandel om te voorkomen dat echte horecabedrijven, zoals cafetaria’s, worden aangeschreven door hen, maar een vergissing kan natuurlijk altijd voor komen