Wanneer je langdurig geen werk meer kan bieden aan medewerkers vanwege afgenomen bedrijvigheid, kan je bij het UWV een ontslagvergunning op grond van bedrijfseconomische redenen aanvragen.
Er is sprake van bedrijfseconomische redenen wanneer er structureel, voor tenminste 26 weken, geen arbeid aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld bij een verval van arbeidsplaatsen, een slechte financiële positie of bij werkvermindering. Ook bij beëindiging van het bedrijf of een bedrijfsverhuizing kan er sprake zijn van bedrijfseconomische redenen. Bij de aanvraag moet je de bedrijfseconomische omstandigheden aannemelijk maken en aantonen dat de maatregelen noodzakelijk zijn voor een doelmatige bedrijfsvoering. Wanneer je een ontslagvergunning voor 20 of meer medewerkers binnen een periode van 3 maanden wilt aanvragen is er sprake van een collectief ontslag en moeten de vakbonden worden geïnformeerd.
Het is niet mogelijk om zelf te bepalen welke medewerker wordt ontslagen. Bij het verlenen van de ontslagvergunning past het UWV het ‘afspiegelingsbeginsel’ toe. De procedure bij het UWV neemt ongeveer twee maanden in beslag. Wanneer je de ontslagvergunning hebt ontvangen kan je binnen 4 weken de arbeidsovereenkomst met een brief schriftelijk opzeggen. Daarbij moet de geldende opzegtermijn worden gehanteerd. De behandelingstermijn van het UWV mag van de opzegtermijn worden afgetrokken, maar moet er een minimum van 1 kalendermaand worden gehanteerd.
Het is mogelijk dat binnen jouw onderneming de personeelsvertegenwoordiging (PVT), personeelsvergadering (PV) of de ondernemingsraad (OR) moet worden betrokken. Dit moet plaatsvinden voor je de vergunningsaanvraag bij het UWV hebt ingediend. De ontslagvergunning kun je digitaal aanvragen bij het UWV.
Let op! Kijk voor actuele informatie over de regelingen mbt de coronacrisis op khn.nl/corona.