Vind je het lastig om te bepalen of jouw bedrijf onder de horeca-cao (cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf) valt? Het is natuurlijk duidelijk wanneer je een café, restaurant of hotel bestiert. Maar er zijn ook bedrijven met meerdere activiteiten, zoals een brouwerij met proeflokaal, een bakkerij met enkele tafels om een broodje te eten, een conceptstore met een hippe koffiehoek of een theater dat in de pauze een drankje schenkt. Welke cao geldt er dan? En hoe bepaal je dit?
Om onder de horeca-cao te vallen moet je voldoen aan verschillende voorwaarden. Wij leggen met een handig stappenplan uit hoe het zit.
Om onder de horeca-cao te vallen moet er ten eerste sprake zijn van een werkgever die één of meer werknemers in dienst heeft (zie ook artikel 1.2 van de horeca-cao). Ben jij een werkgever en heb jij één of meer werknemers in dienst? Ga dan naar de volgende stap.
Vervolgens is het van belang om vast te stellen dat er sprake is van een ‘horecabedrijf’. Dit is het geval wanneer je maaltijden, spijzen of dranken verstrekt die ter plaatse worden genuttigd of als er sprake is van directe consumptie. Bij directe consumptie kun je denken aan een koffie to-go of een ijsje van de ijssalon. Bij verstrekking ter plaatse is het mogelijk om in jouw bedrijf eten of drinken te nuttigen aan bijvoorbeeld een tafel of een bar. Een traiteur bereidt maaltijden om thuis op te eten en dan spreken we dus niet van het ter plaatse nuttigen dan wel directe consumptie. Een traiteur valt dan ook niet onder ‘horecabedrijf’ volgens artikel 1.3 van de horeca-cao.
Val je onder de definitie van een horecabedrijf? Dan zijn we bij de laatste voorwaarde uitgekomen, namelijk de loonsom. Als de totale loonsom van jouw bedrijf meer dan 50% uit horeca-activiteiten bestaat, dan wordt jouw bedrijf gezien als onderneming waarbij in de hoofzaak activiteiten in het horecabedrijf worden verricht. En als er in de hoofdzaak activiteiten in het horecabedrijf worden verricht, dan val je onder de horeca-cao. Snap je het nog?
Ter verduidelijking: Stel je hebt een brouwerij met proeflokaal waarbij één iemand daadwerkelijk werkzaam is in de brouwerij en de rest van het personeel staat achter de bar in het proeflokaal. Dan bestaat de totale loonsom van alle werknemers voor meer dan 50% uit horeca-activiteiten. Er is dus sprake van een horecabedrijf waarbij de totale loonsom meer dan 50% uit horeca-activiteiten bestaat. Deze twee ingrediënten bij elkaar zorgen ervoor dat jij als werkgever met jouw onderneming onder de horeca-cao valt.
Let op, er geldt één uitzondering op de regel. Als je onder de werkingssfeer van de horeca-cao valt kan het alsnog toegestaan zijn om een andere cao toe te passen. Dit mag als aan de hiervoor gestelde voorwaarden is voldaan (zie artikel 1.4a en 1.4b van de horeca-cao). Een belangrijke voorwaarde is dat de cao tenminste een minimaal gelijkwaardig niveau heeft als de horeca-cao. Dit wordt getoetst op basis van een dispensatieverzoek van de ondernemer aan de cao-partijen (KHN, De Horecabond en CNV). Is aan alle voorwaarden voldaan, dan wordt dispensatie verleend en is toegestaan dat de horeca-cao niet wordt toegepast. Hiermee zorgen we ervoor dat ondernemers niet zomaar een andere cao kunnen toepassen en elkaar hierdoor niet kunnen beconcurreren op arbeidsvoorwaarden. Zo behouden we een gelijk speelveld.
Meer informatie over avv en de werkingssfeer vind je hier: Horeca-cao algemeen verbindend verklaard.