De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is dringend op zoek naar tijdelijke huisvesting voor statushouders, mensen die een vergunning hebben gekregen om in Nederland te mogen blijven. Inmiddels is de Hotel- en Accommodatieregeling bekend en is er meer gedetailleerde informatie, zoals de vergoeding, beschikbaar. Wat houdt deze regeling in? KHN heeft de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

Wat is het doel van Hotel- en Accommodatieregeling (HAR)?

Door de grote toestroom van asielzoekers is de opvangcapaciteit van het COA niet meer toereikend. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) hebben gevraagd of onze branche een rol kan spelen in de huisvesting van statushouders (en asielzoekers) uit Afghanistan. Met de Hotel- en Accommodatieregeling kunnen statushouders (vergunninghouders) (versnelt uitstromen uit de AZC’s naar tijdelijke huisvesting in bijvoorbeeld hotels. Hierdoor komt er ruimte vrij voor de opvang van nieuwe asielzoekers.

Aan welke voorwaarden moet de accommodatie voldoen?

Men is op zoek naar tijdelijke huisvesting in eenvoudige hotels en pensions.

Bij voorkeur is er beschikking over een eigen kookgelegenheid. Als deze mogelijkheid er niet is dan moeten de statushouders worden voorzien van eten (ontbijt, lunch en diner) en drinken. De kamer moet zijn voorzien van een basisinrichting met tv. Overige voorzieningen zoals douche en wc mogen ook gedeeld worden. Tevens moet er gebruik gemaakt kunnen worden van een wasmachine.

Welke compensatie ontvangt de accommodatiehouder?

Er wordt een overeenkomst aangegaan met de gemeente. De vergoeding voor de overnachting bedraagt € 45 per persoon per dag. De vergoeding voor maaltijden met drinken bedraagt € 30 per persoon per dag.

Hoe verloopt de procedure voor de tijdelijke huisvesting?

  • Het COA bekijkt of de vergunninghouder voldoet aan de voorwaarden. Personen met een kwetsbare gezondheid of een verleden van overlast gevend gedrag komen niet in aanmerking
  • De regeling is bedoeld voor alleenstaande vergunninghouders zonder kinderen
  • Afhankelijk van de beschikbare accommodatie kan de gemeente ervoor kiezen om echtparen of gezinnen met meerderjarige kinderen op te nemen
  • De gemeente ontvangt de vergunninghouder in de tijdelijke accommodatie en draagt zorg voor contact en begeleiding
  • De vergunninghouder verblijft in deze tijdelijke accommodatie tot aan zijn ‘definitieve’ huisvesting binnen de betreffende gemeente. Dit is momenteel een termijn van max 6 maanden.

Hoe zit het met aansprakelijkheid in geval van schade ?

Van de vergunninghouder wordt verwacht dat de betreffende huisregels (waaronder de correcte bewoning), zoals deze voor deze locatie gelden, in acht worden genomen. Verder biedt de gemeente begeleiding aan. Mocht er schade zijn ontstaan dan heeft de vergunninghouder via het COA- een WA-verzekering.

Mogen de vergunningshouders ook in het hotel werken?

Ja, de vergunninghouder heeft een tijdelijke verblijfsvergunning. Hierop staat aangegeven: ‘arbeid is vrij toegestaan, TWN niet vereist’. Werkgevers kunnen meer informatie over het in dienst nemen van vergunninghouders vinden op de website van vluchtelingenwerk.nl: Vluchtelingen in dienst nemen: kijk wat bedrijven kunnen doen! (vluchtelingenwerk.nl)

Wat voor type vastgoed wordt gezocht?

De Rijksoverheid is op zoek naar vastgoed; hotels, vakantieaccommodaties die te koop of te huur zijn en die geschikt gemaakt kunnen worden voor de huisvesting van statushouders en andere doelgroepen. Er is geld om te investeren in vastgoed vanuit de overheid en voor het in korte termijn transformeren van een locatie naar geschikte woonruimte voor onder andere vergunninghouders. Voor de verhuur van vastgoed moet gedacht worden aan een periode van minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar.

Pand te koop of te huur?

Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie en de mogelijkheden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens