Vanaf welke leeftijd mogen jongeren alcohol schenken aan gasten? En gelden er voor hen aparte arbeidsvoorwaarden? KHN geeft antwoord!

16- en 17-jarigen

Hoewel deze groep jongeren zelf geen alcohol mogen bestellen, mogen 16- en 17-jarigen wél werken in een café of restaurant en alle soorten drank schenken aan gasten. Dit geldt zowel voor leerlingen als voor reguliere medewerkers. Uiteraard dien je wel de arbeidstijdenwet in de gaten te houden als je jongeren in dienst hebt.

Jonger dan 16 jaar in de meeste gevallen niet

Jongeren onder de 16 jaar mogen op grond van de Alcoholwet en de Nadere Regeling Kinderarbeid niet werken in de ruimte waar alcohol kan worden geschonken. Alleen buiten de schenktijden mogen zij in de ruimte waar alcohol geschonken wordt werkzaamheden verrichten. Let er in dat geval op dat de schenktijden duidelijk aangegeven staan.

Er is een uitzondering voor 14- en 15 jarigen die in het kader van hun opleiding een (snuffel)stage moeten lopen. Zij mogen in dat geval wél werken in de ruimte waar alcohol kan worden geschonken en dus zelf ook alcohol serveren.

Overzicht per leeftijd

Per leeftijd gelden er aparte regels voor type werkzaamheden, rust en maximale arbeidstijd. Kijk in het overzicht aan welke richtlijnen de werkgever zich dient te houden.

Lonen

Voor jongeren tussen de 15 en 21 jaar geldt (tenminste) het minimumjeugdloon. Op de website van KHN vind je de loontabellen. Let op: Je bent volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag verplicht het netto wettelijk minimum loonbedrag giraal aan de medewerker te betalen.

Vakantiedagen

Ook jeugdigen of jongeren hebben recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Dit kun je als een toeslag in het loon berekenen. Je moet dit dan wel in de arbeidsovereenkomst opnemen en laten terugkomen op de loonstrook. Het percentage voor de opbouw van vakantiedagen in het loon is 10,64 procent. Daarover betaal je een opslag van 8 procent voor de vakantietoeslag.
Bij directe maandelijkse uitbetaling van vakantieuren en vakantiegeld betaal je een percentage van 10,64% over het uitbetaalde loon aan vakantieuren en 8,85% over het uitbetaalde loon aan vakantiegeld. Klik hier voor een uitgebreide uitleg van de berekening.

Boete

Bij overtreding van de regels riskeert je als werkgever een boete die opgelegd wordt door de Arbeidsinspectie. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, is deze boete minstens 200 euro per overtreding. Dit is dus niet per medewerker waar een fout is meegemaakt, maar per keer dat die fout is gemaakt! Op die manier lopen de boetes vaak enorm op.

Tips

  • Je kunt voor vakantiemedewerkers een arbeidsovereenkomst sluiten voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld voor de duur van een vakantieperiode of het seizoen. Na afloop van deze periode loopt dit van rechtswege af. Kijk op khn.nl/cao voor voorbeelden voor deze overeenkomsten.
  • Indien je een contract van 6 maanden of langer bent aangegaan: let op de aanzegtermijn.
  • Bij een contract van korter dan 6 maanden kun je geen proeftijd afspreken.

Vragen?

Wil je meer weten? Neem dan contact op met de adviseurs van KHN Advies via 0348 48 94 89 of per e-mail: khnadvies@khn.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens