Ben je verplicht om een vetput of vetafscheider in jouw bedrijf te plaatsen? Waar moet deze aan voldoen en hoe vaak moet je de vetput laten onderhouden? KHN geeft antwoord.

Een vetafscheider of vetput is verplicht bij elk bedrijf dat met vet vervuild afvalwater op de riolering loost. Als je in jouw bedrijf voedingsmiddelen bereidt (dit geldt ook voor tosti's en een bittergarnituur) ben je verplicht om een vetput tussen de keukenafvoer en het riool te plaatsen.

Voorwaarden vetput

Een vetput moet groot genoeg zijn om het vet te kunnen verwerken. Een vetafscheider moet voldoen aan de Europese norm: de NEN-EN 1825-1 en 2.

Onderhoud vetput

Je moet de vetput goed onderhouden: minstens één keer per maand en bij voorkeur elke veertien dagen moet je de vetput legen, reinigen en met schoon water vullen. De gemeente kan een lagere frequentie accepteren als daarbij de vetafscheider verder wel doelmatig werkt.

Uitzonderingen

Niet alle horecabedrijven hoeven te beschikken over een vetput:

  • Horecabedrijven die voor 1 januari 2008 niet in het bezit waren van een vetput hoeven deze niet alsnog te plaatsen. Zij kunnen aanspraak maken op het overgangsrecht.
  • Horecabedrijven die voor 1 januari 2008 wel in het bezit waren van een vetvangput, maar bij wie de vetput niet voldoet aan de huidige NEN-norm kunnen de oude vetput blijven gebruiken.
  • Niet alle bedrijven zijn verplicht om een vetput te plaatsen. Als je bijvoorbeeld nauwelijks vethoudende producten bereidt, kun je een zogenaamd 'maatwerkvoorschrift' bij uw gemeente aanvragen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens