Ben je verplicht om een vetput of vetafscheider in jouw bedrijf te plaatsen? Waar moet deze aan voldoen en hoe vaak moet je de vetput laten onderhouden? KHN geeft antwoord.
Een vetafscheider of vetput is verplicht bij elk bedrijf dat met vet vervuild afvalwater op de riolering loost. Als je in jouw bedrijf voedingsmiddelen bereidt (dit geldt ook voor tosti's en een bittergarnituur) ben je verplicht om een vetput tussen de keukenafvoer en het riool te plaatsen.
Een vetput moet groot genoeg zijn om het vet te kunnen verwerken. Een vetafscheider moet voldoen aan de Europese norm: de NEN-EN 1825-1 en 2.
Je moet de vetput goed onderhouden: minstens één keer per maand en bij voorkeur elke veertien dagen moet je de vetput legen, reinigen en met schoon water vullen. De gemeente kan een lagere frequentie accepteren als daarbij de vetafscheider verder wel doelmatig werkt.
Niet alle horecabedrijven hoeven te beschikken over een vetput: