Als je een pand gaat huren, is het voor partijen vrij om te bepalen welke huurprijs er wordt overeengekomen. Vaak is dit een maandelijkse huurprijs, maar soms ook een omzet afhankelijke huurprijs. Maar: Heb je het idee dat je te veel huur betaalt? Kan de huurprijs dan ook worden aangepast? En hoe gaat dat dan in z’n werk? KHN geeft antwoord!
De wet geeft de mogelijkheid tot huurprijsherziening wanneer de eerste huurtermijn, van ten minste 5 jaar, is verstreken. Ook mag er in de afgelopen vijf jaar geen huurprijsaanpassing hebben plaatsgevonden. Een jaarlijkse indexering wordt niet gezien als een huurprijsaanpassing. Elke vijf jaar na afloop van de eerste termijn kan een huurprijsherziening worden gevorderd.
Als je als huurder meent dat de huurprijs niet (meer) overeenkomt met de huurprijs van vergelijkbare bedrijfsruimten ten opzichte van de voor jou geldende huurprijs, kan de huurprijs worden herzien en verlaagd. Er wordt gekeken naar het gemiddelde van voorgaande vijf jaren.
Ja, het initiatief voor herziening kan ook van de verhuurder komen. Wat moet je dan doen?
Let op: De uitkomst van de vordering kan zijn dat de huurprijs naar boven óf naar beneden moet worden bijgesteld.
In beginsel gaat de nieuwe huurprijs in op de dag waarop de huurprijsherziening is gevorderd bij rechter. Dit kan dus met terugwerkende kracht zijn, maar nooit eerder dan bij aanvang van de nieuwe huurperiode. De rechter kan ook een andere ingangsdatum instellen, of bijvoorbeeld een geleidelijke aanpassing. Na 5 jaar kan opnieuw een huurprijsherziening worden ingesteld.