Als je werkgever bent dien je een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uit te voeren. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Kun je dit zelf doen, zijn er modellen, waar moet je op letten? KHN geeft antwoord.
De RI&E brengt in kaart wat de gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn op de werkplek voor jouw personeel en geeft weer wat je doet om de risico’s te beperken. Je krijgt inzicht in de arbeidsomstandigheden en de veiligheid van de werkplek. Middels een plan van aanpak zorg je ervoor dat de risico’s worden verkleind. Dit kan leiden tot minder gezondheidsklachten, minder verzuim en minder ongevallen.
Ja, in de horeca is er een brancherkende RI&E. Als je deze gebruikt én je hebt maximaal 25 personeelsleden, hoef je deze niet te laten toetsen door een arbeidsdeskundige. Heb je meer dan 25 medewerkers, dan is deze toetsing wel verplicht. Voor ondernemers die slechts maximaal 40 uur per week laten werken (alle uren van alle medewerkers bij elkaar opgeteld) is er een speciale verkorte versie van de RI&E beschikbaar. Deze hoeft ook niet getoetst te worden door een arbeidsdeskundige.
Ja, het is mogelijk de RI&E zelf in te vullen. Het is een behoorlijke klus en vergt soms wat uitzoekwerk. Ga je zelf met de RI&E aan de slag, dan is onze kennispagina RI&E een handig hulpmiddel voor achtergrondinformatie over diverse onderwerpen.
Als je er niet zelf mee aan de slag wil gaan, kun je ook de hulp inschakelen van een derde. Je kunt de RI&E met ledenvoordeel laten uitvoeren door Inretail.
De brancherkende RI&E bestaat uit een inventarisatie en evaluatie, plan van aanpak en een uiteindelijk rapport.
Je begint met de inventarisatie en evaluatie. Aan de hand van diverse onderwerpen, zoals het arbobeleid, lichamelijke belasting en verzuimbeleid krijg je inzicht in welke risico’s er in jouw bedrijf aanwezig zijn. De risicovolle zaken komen terug in het plan van aanpak. Hier kun je per risico maatregelen opnemen om het risico te beperken. De brancherkende RI&E geeft per risico al één of meerdere maatregelen die je kunt treffen, maar je kunt ook zelfbedachte maatregelen invoeren. Per maatregel kun je aangeven wie daarvoor verantwoordelijk is, welk budget nodig is en wanneer de maatregel ingevoerd kan worden. Ook kun je risico’s een hogere of lagere prioriteit geven. Daarbij kun je rekening houden met het aantal medewerkers dat risico loopt, hoe vaak het risico voor komt en wat de gevolgen van het risico kunnen zijn.
Als je al deze stappen hebt doorlopen, kun je een rapport uitdraaien om de acties bij te houden.
De RI&E is niet een eenmalig document. Als je een personeelsvertegenwoordiging hebt of een OR dan dien je de RI&E voor te leggen aan deze partij. Zij hebben instemmingsrecht. Natuurlijk ga je aan de slag met de acties die je in het plan van aanpak hebt opgenomen. Heb je een medewerker aangesteld als preventiemedewerker, betrek deze dan zeker hij het opstellen en uitvoeren van de RI&E.
Veranderingen in het bedrijf kunnen zorgen voor andere risico’s. Het is dus noodzakelijk om de RI&E up to date te houden. Je kunt jaarlijks de RI&E kort herzien en het actuele verzuimpercentage, aantal ongevallen en aantal WIA gevallen aanpassen. Er is geen wettelijke norm hoe vaak je de RI&E compleet moet herzien, maar het advies is om dit om de 3 tot 5 jaar te doen. En mogelijk eerder als er belangrijke bedrijfsprocessen veranderen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert op het hebben van de RI&E. Heb je een brief ontvangen van de Arbeidsinspectie en moet je je RI&E en basiscontract met een Arbodienst opsturen? Dit kan via de website. Zorg dat je de brief van de Arbeidsinspectie met de inloggegevens bij de hand houdt.