Ben je als horecaondernemer verplicht om een milieuvergunning aan te vragen? Of kun je volstaan met een melding? KHN geeft antwoord en advies.
Bedrijven die schadelijk kunnen zijn voor het milieu door bijvoorbeeld productie van gevaarlijke stoffen hebben een omgevingsvergunning nodig. Meestal hoef je voor een horecabedrijf geen milieuvergunning aan te vragen, je kunt volstaan met een of meerdere meldingen voor milieubelastende activiteiten.
De meeste horecabedrijven hebben geen milieuvergunning nodig en kunnen volstaan met een melding. Als je bijzondere activiteiten in je bedrijf uitoefent, zoals bijvoorbeeld het stoken met afvalhout, kan een milieuvergunning wel noodzakelijk zijn. Om te bepalen wat voor jouw bedrijf geldt kun je de Vergunningcheck doen.
Op het moment dat je een bestaand bedrijf overneemt en dit bestaande bedrijf heeft milieumeldingen gedaan, dan moet je bij de gemeente melding doen dat jij het bedrijf (en dus de milieubelastende activiteiten) hebt overgenomen. Ga je met jouw bedrijf verhuizen, dan moet je opnieuw melding doen van de milieubelastende activiteiten op het nieuwe adres.
De melding moet ten minste vier weken voor oprichting of verandering van het bedrijf gedaan worden bij de gemeente.