De situatie
De Verenigde Naties
(VN) willen wereldwijd de voedselverspilling met 50% verminderen in 2030. De
landbouwministers van de Europese Unie (EU) hebben deze doelstelling
overgenomen, dus ook Nederland. Jaarlijks verspillen we in Nederland een vierde
van ons voedsel. Voedselverspilling vindt zowel plaats in de keuken als bij de
gast. Een groeiend aantal horecaondernemers zet zich in om zo min mogelijk
voedsel weg te gooien.
Om horecaondernemers bewust te maken van de hoeveelheid
voedsel die ze verspillen, is meten heel belangrijk. Meten is immers weten.
Waar zit de meeste voedselverspilling in mijn onderneming?
Standpunt KHN
KHN vindt dat:
- Voedselverspilling zoveel mogelijk moet worden voorkomen en ondernemers vrij
moeten zijn om dit op hun eigen manier te realiseren. Het terugdringen van
voedselverspilling kan voor de ondernemer financiële voordelen bieden. •
- Het
meten van voedselverspilling ondernemers kan helpen om voor hun zelf
inzichtelijk te maken waar de meeste voedselverspilling zit, maar KHN is geen
voorstander van een meetverplichting. •
- De ‘doggybag/foodiebag’ vaak wordt
genoemd als hèt middel tegen voedselverspilling slechts één van de manieren is
om voedselverspilling terug te dringen. Het is nog beter om de oorzaak van de
voedselverspilling aan te pakken. Als een horecaondernemer ziet dat er te veel
eten over blijft, kan hij bijvoorbeeld zijn porties hierop aanpassen. Of ook
halve porties aanbieden.
Tips verminderen voedselverspilling