Uit de resultaten van een pilot blijkt dat 65% van de Utrechtse horecaondernemers de leeftijdsgrens naleeft en geen alcohol schenkt aan jongeren onder de 18. In 2016 was de naleving van de leeftijdsgrens nog 15%. De pilot van de ‘Stichting NIX18 in Utrecht’, KHN en de gemeente Utrecht liep één jaar en was zo'n succes dat de aanpak een structureel vervolg krijgt. KHN is hier blij mee en hoopt dat meer gemeenten deze werkwijze overnemen.
De samenwerking tussen de gemeente Utrecht, KHN en ‘Stichting NIX18 in Utrecht’ om de naleving te verbeteren, is vastgelegd in een nieuw convenant. Wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid) van de gemeente Utrecht: “Ik vind het belangrijk dat de schade aan de gezondheid van jongeren door alcoholgebruik wordt aangepakt. Daarom waardeer ik het dat de Utrechtse horeca haar verantwoordelijkheid neemt en dat dit ook een positief resultaat oplevert.”
Alle deelnemende horecabedrijven zijn enthousiast over de pilot en de resultaten. Eddy Schouten, voorzitter van Stichting NIX18 in Utrecht: “Door de pilot is niet alleen de naleving verbeterd, maar zijn de horecaondernemers ook met elkaar in gesprek en werken we samen om het doel, het niet schenken aan minderjarigen, te bereiken.”
‘Stichting NIX18 in Utrecht’ laat de controles op de naleving van de leeftijdsgrens uitvoeren door een onafhankelijk en gespecialiseerd bureau. Deelnemende horecabedrijven krijgen minimaal vier controles per jaar; ieder kwartaal minstens een. Per overtreding op de leeftijdsgrens wordt één extra hercontrole binnen hetzelfde kwartaal uitgevoerd. De stichting streeft met haar deelnemers naar minimaal een gelijkwaardig of hoger gemiddeld nalevingspercentage van 65%.
De gemeente is bij de ondernemers van ‘Stichting NIX18 in Utrecht’ terughoudend in het reguliere toezicht op de controle op de leeftijdsgrens. Maar wanneer er drie keer een overtreding plaatsvindt, komt de ondernemer weer onder actief toezicht van de gemeente.
KHN is enthousiast over deze aanpak en moedigt gemeenten en horecaondernemers aan om deze werkwijze gezamenlijk op te pakken. Want deze concrete aanpak leidt tot goede resultaten!
Lees meer over de resultaten van de pilot in Utrecht.