Vanaf 1 juli treedt de nieuwe Alcoholwet, vervanger van de Drank-en Horecawet, in werking. Eerder heeft KHN al de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet. Horecaondernemers die alcohol op afstand verkopen, zoals bij maaltijdbezorging, zijn verplicht om een ‘geborgde werkwijze’ op te stellen. KHN heeft een voorbeeld geborgde werkwijze opgesteld dat nu te downloaden is op de website.

Vanaf 1 juli treedt de nieuwe Alcoholwet in werking. Bekijk hier het overzicht met de belangrijkste wijzigingen. Horecaondernemers die alcohol op afstand verkopen, zoals bij maaltijdbezorging, zijn verplicht om een ‘geborgde werkwijze’ op te stellen. KHN heeft een voorbeeld geborgde werkwijze opgesteld dat nu te downloaden is op de website.

Nieuwe regels verkoop op afstand, NVWA controleert

De nieuwe Alcoholwet bevat regels voor alcoholverkoop op afstand, om de naleving van de leeftijdscontrole bij (online en telefonische) bestellingen en (maaltijd)bezorging te verbeteren. Elke verkoper van alcohol op afstand is verplicht om vanaf 1 juli 2021 een geborgde werkwijze (document) op te stellen waarin wordt beschreven hoe ervoor wordt gezorgd dat naleving van de leeftijdsgrens in het hele proces van aankoop tot bezorging goed wordt bewaakt. De verkoper is verantwoordelijk voor naleving, ook als een externe bezorger de alcohol aflevert. Het document moet altijd actueel en opvraagbaar zijn, bijvoorbeeld bij een controle van de NVWA. Lees meer over de rol van de NVWA.

De geborgde werkwijze bevat informatie over:

  • Het bewaken van de leeftijdsgrens bij overdracht van het product in de keten (horeca naar bezorger)
  • Hoe ervoor wordt gezorgd dat alcohol alleen wordt afgeleverd aan meerderjarige op juiste adres
  • Hoe de geborgde werkwijze actueel blijft en inzichtelijk voor medewerkers
  • Hoe jaarlijks wordt onderzocht of de geborgde werkwijze nog goed wordt uitgevoerd

Download voorbeeld geborgde werkwijze

KHN heeft een voorbeeld van een ‘geborgde werkwijze’ opgesteld.

Je kunt het document hier downloaden