Er zijn plannen om contant geld verplicht te stellen in de horeca. Wij vinden dit een slecht idee. Zo’n acceptatieplicht brengt namelijk extra kosten én veiligheidsrisico’s met zich mee. Daarom pleiten we voor uitzonderingen in bepaalde situaties.
Het betalingsverkeer in Nederland is de afgelopen jaren sterk veranderd. Waar contant geld enkele jaren geleden nog de norm was, verloopt het merendeel van de betalingen nu vrijwel volledig digitaal. En hoewel bijna alle horecaondernemers (97%) nu al vrijwillig contant geld accepteren, gebeurt nog maar 14% van de betalingen contant. Dit zorgt voor slechts 11% van de omzet.
Met een acceptatieplicht ben je verplicht om altijd en overal contant geld te accepteren. Dit brengt extra kosten met zich mee. Contante betalingen zijn al veel duurder dan pinbetalingen. Een contante transactie kost gemiddeld €1,36 – ruim zeven keer meer dan een pinbetaling (€0,19). Dit zorgt voor extra druk, zeker nu marges al onder druk staan door stijgende kosten. Daarnaast kunnen cash betalingen onveilig zijn, bijvoorbeeld door een hoger risico op overvallen.
Zowel in Den Haag als in Europa wordt gewerkt aan een acceptatieplicht voor contant geld. Hier maken wij ons zorgen over. Wij vinden namelijk dat horecaondernemers zelf moeten kunnen bepalen of ze contant geld accepteren. Daarom pleiten we voor uitzonderingen, bijvoorbeeld in de volgende situaties:
Wij vinden dat horecaondernemers zelf moeten kunnen kiezen hoe ze betalingen regelen. Het huidige systeem laat zien dat dit werkt: bijna alle ondernemers accepteren nu al vrijwillig contant geld. Een acceptatieplicht zorgt alleen maar voor meer risico’s en kosten.
Wij roepen de beleidsmakers op om met ons mee te denken over regelgeving die eerlijk en werkbaar is. Horecaondernemers verdienen veiligheid en keuzevrijheid.