Als ondernemer is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en kennis op te doen die jouw bedrijf verder helpt. Daar ondersteunen we je graag bij. Vanaf dit najaar organiseren we daarom speciaal voor onze leden een reeks van vier inspiratiesessies, verspreid over het land en elk met een uniek thema. Zo bieden we je de kans om even uit je bedrijf te stappen en verzorgen we een dag vol inspiratie en waardevolle inzichten.

Terugblik

Op woensdag 20 november hebben we afgetrapt met de eerste KHN inspiratiesessie bij Inspyrium in Cuijk. Met de naam 50 tinten groen stond deze sessie in het teken van duurzaam ondernemen. Bestsellerschrijver en topspreker Ruud Veltenaar nam ons mee op expeditie naar de aandienende, of beter gezegd de ontketende toekomst en de transitie naar een nieuw tijdperk. Hij hield ons voor wat er allemaal nog op ons af komt en wat de vitale, duurzame ideeën en oplossingen voor de wereld van morgen kunnen zijn.

Tips van Ruud Veltenaar

  • Verminder je CO2-uitstoot

Om de CO2-uitstoot van jouw bedrijf te achterhalen en te verminderen, moet je natuurlijk eerst weten hoe je dit berekent. Om de uitstoot van een persoon, bedrijf of object, zoals een auto, te berekenen, wordt de uitstoot verdeeld in drie categorieën: scope 1, scope 2 en scope 3. Deze indeling helpt om inzicht te krijgen in de verschillende bronnen van uitstoot en jouw verantwoordelijkheid om deze te verminderen:

  • Heel simpel gezegd is scope 1 je directe uitstoot. Dus de uitstoot waar je zelf direct invloed op hebt: je zet het gas aan om te gaan koken of je stapt in je benzine (bestel)auto en daardoor stoot je broeikasgassen uit.
  • Scope 2 is je indirecte uitstoot, bijvoorbeeld doordat je het licht aan doet of doordat je producten door een leverancier met koeling gebracht worden. Je stoot zelf niet de broeikasgassen uit, maar jouw leverancier wel.
  • Scope 3 is de uitstoot waar jij indirect verantwoordelijk voor bent. Voordat jij je gerechten in de keuken kan maken, is er personeel nodig (woon-werkverkeer), zijn er producten nodig om het te bereiden, daarnaast is er ook nog sprake van afvalverwerking. Hier kan je geen directe invloed op uit oefenen, maar wel keuzes maken over de partijen die je daarvoor inschakelt.
  • Bereken jouw eigen ecologische voetafdruk

Tijdens de presentatie kwam de Earth Overshoot Day aan bod. Dat is de dag in het jaar waarop er wereldwijd meer grondstoffen verbruikt zijn dan de aarde in één jaar kan produceren. Deze dag laat zien hoe snel de ecologische voetafdruk van de wereldbevolking groeit en toont het belang van natuurherstel aan. Door de jaren heen valt Earth Overshoot Day namelijk steeds vroeger in het jaar. Dit jaar viel deze dag op 1 augustus 2024. Wil jij ook je ecologische voetafdruk berekenen en tips krijgen hoe je het beter kan doen? Dat kan hier: Voetafdruktest WWF.

  • Bedenk wat jouw confirmation bias is

Confirmation bias (bevestigingsbias) is de neiging om informatie te zoeken, te interpreteren en te onthouden op een manier die onze bestaande overtuigingen bevestigt. Dit kan leiden tot onjuiste conclusies. Als het gaat over het klimaat, dan zijn er sterke overtuigingen. Het belangrijkste is om open minded naar informatie te kijken. En te bedenken dat ook sociale media jouw eigen voorkeuren laten zien door algoritmes. Richt je op wat jij kan doen.

  • Maak menukeuzes op basis van CO2-uitstoot

Lamsvlees en rood vlees hebben de grootste CO2-uitstoot van alle voedselproducten, bonen en peulvruchten het minst. Verdiep je in de mogelijkheden en maak gezondere keuzes. Dat kan prima zonder afbreuk te doen aan smaak.

Bron: doe-duurzaam.nl/

Meer weten? Bij deze een paar leestips van Ruud:

  • Omarm de chaos van Jan Rotmans
  • What we owe the future van William Macaskill
  • Once upon a future van Ruud Veltenaar

No waste, only taste

Na een lunch bereid door een cateraar die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan - 70% minder CO2-uitstoot dan traditionele cateraars, uitsluitend gebruik van groene stroom, compenseert de uitstoot met een bosperceel van 5000 hectare en heeft een no waste only taste- beleid - gingen we op safari door de boomkwekerij waar Inspyrium gevestigd is. We kregen uitleg over hoe de locatie duurzaam onderneemt en proefden van een magnolia boomsiroop.

Bekijk hier de video van No waste, only taste:

Dutch Cuisine

Albert Kooy van Dutch Cuisine vertelde vervolgens over de 5 principes die zij hanteren die duurzaam zijn voor mens en milieu en leidend zijn voor de bedrijven die meedoen. Dutch Cuisine zet de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart voor een breed publiek. Een eetcultuur die uniek is in de wereld en waar we trots op kunnen zijn. Met smaak, gezond en verantwoord koken vanuit creativiteit en eigenzinnigheid, vrijdenken en pragmatisme en altijd vanuit het principe: less is more. Deze waarden weerspiegelen waar Dutch Cuisine voor staat. Ook jij kan meedoen: Dutch Cuisine.

Tips van Albert Kooy en Dutch Cuisine

Kook volgens deze 5 principes en je doet een grote stap in de goede richting voor duurzaam ondernemen:

  1. CULTUUR
    Het gerecht vertelt waar en in welk seizoen we ons bevinden. Onze eetcultuur kenmerkt zich door een grote variëteit aan streekproducten en seizoensgerechten. Daar is Nederland redelijk uniek in. Laat de natuur je menu bepalen.
  2. GEZOND
    Goed voor ons en onze aarde. Gebruik meer plantaardige producten en minder vlees en vis.
  3. NATUUR
    Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt. Geen kunstmatige toevoegingen en pas een geheel product toe en niet alleen de meest voor de hand liggende delen. Van kop tot staart, zonder verspilling.
  4. KWALITEIT
    We kopen, koken en eten bewust. Gebruik eerlijke kwaliteitsproducten; waar mogelijk biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers en regionaal of lokaal geproduceerd.
  5. WAARDE
    We werken aan resultaten voor morgen. Creëer waarde als resultaat van de vorige vier principes, met alleen maar winst: we eten en leven gezonder, we laten de aarde beter achter, we verspillen minder, we gunnen de producent een eerlijke prijs en we zorgen voor meer dierenwelzijn.

Lees ook ons verslag van de Dutch Cuisine Dag van de Nederlandse Keuken voor meer tips: De toekomst van de Nederlandse keuken.

Ook deelnemen aan een KHN inspiratiesessie?

We gaan nog 3 inspiratiesessies plannen in 2025. Ook jij kan gratis deelnemen als KHN-lid. Je krijgt vanzelf een uitnodiging via de mail van KHN en de aankondiging wordt ook in de digitale Weekupdate gedaan. Mail gemist? Kijk dan op de agenda voor de volgende kennis en inspiratiesessies: KHN Evenementen.

Kijk hier wat een van de deelnemers van 50 tinten groen vond: