Horecaondernemers worden beter beschermd tegen machtsmisbruik door zoek- en bezorgsites zoals booking.com en Expedia.com. De lidstaten van de Europese Unie hebben, mede na intensieve lobby door KHN, ingestemd met een voorstel dat dit regelt. In het voorstel zijn bijvoorbeeld transparantie over de algemene voorwaarden en de volgorde van zoekresultaten en rankings opgenomen. KHN is blij met het besluit van de EU.
KHN strijdt al jaren voor eerlijkere contractvoorwaarden van zoek-, boek-, en bezorgsites. Het is voor hoteliers en restaurateurs nu niet inzichtelijk hoe de ranking op platforms tot stand komt. De platforms moeten daar nu dus transparanter over zijn. Daarnaast moeten er betere geschillenprocedures komen waar ondernemers zonder extra kosten gebruik van kunnen maken.
Dit besluit van de EU is een goede eerste stap. De komende tijd vechten wij verder tegen de macht van platforms. De volgende ambitie is een wettelijke verplichting voor eerlijkere contracten tussen horecaondernemers en platforms. Voor veel horecaondernemers in Nederland is de ‘laagste prijsgarantie’ die door platforms wordt opgelegd een groot probleem. Door die zogenaamde pariteitsclausules mogen hotels op hun eigen website geen lagere prijs aanbieden dan op de boekingssites. Dit is volgens KHN onverklaarbaar omdat het gebruik van een platform doorgaans erg duur is. Bovendien kunnen horecaondernemers hierdoor niet meer zelfstandig concurreren met een platform.
KHN pleit dan ook voor een verbod in Nederland op deze clausule in de voorwaarden van platforms. In België en Frankrijk zijn deze clausules al verboden. Nu Nederland nog. KHN blijft de komende tijd hierover in gesprek met de politiek. Uiteraard houden wij je daarover op de hoogte.
Lees ook