Sena heeft zich gemeld bij branches en een claim neergelegd dat er vanaf 2021 extra betaald moet gaan worden voor met name die Amerikaanse producenten/muzikanten. In september van 2020 heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan in een kwestie die speelde in Ierland. Die uitspraak betekent volgens Sena dat ondernemers die muziek in hun bedrijf ten gehore brengen meer moeten betalen. KHN is hier, zachtjes uitgedrukt, absoluut niet blij mee en gaat samen met andere brancheorganisaties op de bres.
Als je muziek draait in je bedrijf dan moet je auteursrechten betalen aan Sena ten behoeve van de producenten en muzikanten (aan Buma/Stemra moet worden betaald voor de componisten en tekstdichters). De verplichting om een ‘billijke vergoeding’ te betalen aan Sena vloeit voort uit de Wet op de naburige rechten. Die Nederlandse wetgeving is dan weer gebaseerd op internationale verdragen. KHN-leden kunnen via KHN flinke kortingen krijgen op deze tarieven. KHN int en factureert namens Sena (en ook Buma). KHN heeft daarvoor afspraken gemaakt met Sena die lopen tot en met 2021. Tot nu toe wordt door een bepaling in de Nederlandse wet niet geïnd voor onder andere Amerikaanse muziek.
In september van 2020 heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan in een kwestie die speelde in Ierland. Die uitspraak betekent volgens Sena dat ondernemers die muziek in hun bedrijf ten gehore brengen meer moeten betalen. Met name voor ‘Amerikaanse muziek’. In die uitspraak heeft het Europese Hof geoordeeld dat er geen beperkingen mogen worden toegepast ten aanzien van welke rechthebbenden in aanmerking komen voor een naburige rechtenvergoeding.
Volgens die uitspraak mogen rechthebbenden uit zogenoemde derde staten (staten die niet tot de Europese Economische Ruimte behoren, onder andere Amerika dus) niet worden uitgesloten van het recht op een billijke vergoeding, tenzij dat in Europese wetgeving is vastgelegd. Die uitsluiting, van onder andere Amerikaanse producenten en muzikanten, is niet op Europees niveau geregeld. De Nederlandse wetgever heeft vervolgens de wet aangepast, wat volgens Sena tot gevolg heeft dat er ook een vergoeding moet worden geïnd voor Amerikaanse producenten en muzikanten.
Sena heeft zich gemeld bij branches en een claim neergelegd dat er vanaf 2021 extra betaald moet gaan worden voor met name die Amerikaanse producenten/muzikanten. KHN is hier, zachtjes uitgedrukt, absoluut niet blij mee. Zeker niet in deze tijden waar de sector net weer een beetje aan het opkrabbelen is. Dat geldt ook voor andere brancheorganisaties waar veel muziek ten gehore wordt gebracht. Denk aan Bovag, INretail, Hiswa/Recron en MKB Nederland. Met deze branches trekken we samen op in de gesprekken die we hebben met Sena.
Op de eerste plaats zijn we er namelijk niet van overtuigd dat de internationale verdragen op de juiste manier zijn uitgelegd en ten tweede ook of de wetswijziging in Nederland wel betekent dat er extra moet worden betaald. En als er al meer betaald zou moeten worden, dan volgen er nog stevige onderhandelingen over de hoogte. Maar een procedure is dus ook zeker niet uit te sluiten.
De bedoeling is wel dat er voor 1 juli duidelijkheid moet komen of er extra afspraken komen of een procedure. We houden jullie natuurlijk zo goed mogelijk van de ontwikkelingen op de hoogte.