Steeds meer horecaondernemers maken de overstap naar plasticvrije terrassen. De gemeente Amsterdam heeft een toolkit ‘Plasticvrij terras’ ontwikkeld. Hierin vind je de best-practices en tips over hoe deze ondernemers de alternatieven van wegwerpplastics in de praktijk gebruiken. Zo kunnen we van elkaar leren hoe we van wegwerpplastics afkomen.
Single-use plastics zijn licht van gewicht en waaien gemakkelijk weg. Toch wordt er op terrassen (vaak onbewust) nog veel gebruik van gemaakt. Het is dan ook niet gek dat er op stranden, in zee, in grachten en op straat nog veel deze plastic items (zoals honingstaafjes, melkcupjes, thee- en koekverpakkingen) worden gevonden, terwijl er voldoende alternatieven zijn. Steeds meer horecaondernemers nemen de stap om geen wegwerpplastics meer te gebruiken. Door single-use plastic te weren van je terras lever je een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid zwerfafval.
Goede PR voor eigen zaak en gebied
Via steeds verder aangescherpte wetgeving wordt het gebruik van wegwerpplastic gereguleerd. Als ondernemer kun je hier op wachten, of zelf proactief de stap nemen naar een plasticvrij terras. Dit draagt bij aan een duurzame uitstraling naar gasten.
Economische voordelen
Sommige ondernemers denken dat de overstap naar een plasticvrij terras duur is, terwijl het in veel gevallen niet meer kost en je zelfs kun besparen. Daarnaast scheelt het in veel gevallen in (bedrijfs)afval, waardoor aan die kant ook kosten kunnen worden bespaard. Voorbeelden van besparing:
De gemeente Amsterdam heeft een toolkit ontwikkeld die jou helpt om invulling te geven aan een plasticvrij terras. De toolkit is hier te vinden.