Goed nieuws: na intensief en constructief overleg met FNV Horeca en CNV is het gelukt om afspraken te maken over een nieuwe Horeca-cao voor 2025-2026. Er ligt nu een onderhandelingsresultaat. Als alle achterbannen akkoord geven, is de nieuwe Horeca-cao 2025-2026 een feit. Half november hebben we hier duidelijkheid over.

De belangrijkste punten:

  • De looptijd is 24 maanden
  • Er zijn meerdere momenten van collectieve loonsverhogingen
  • De leeftijd van de vakvolwassen vakkracht wordt verlaagd van 21 naar 20 jaar
  • De periodieken in de loontabel voor vakkrachten zijn niet meer bepalend, maar richtinggevend. Dat wil zeggen: werkgevers krijgen meer mogelijkheden om een eigen beloningsbeleid toe te passen
  • Er wordt een loyaliteitsverlof ingevoerd voor werknemers die 10 jaar of langer in dienst zijn bij hetzelfde bedrijf
  • Er zijn afspraken gemaakt over een betere werk-privébalans
  • De minimum stagevergoeding is verhoogd naar 400 euro per maand en de regeling is verduidelijkt

Bekijk het onderhandelingsresultaat

De afspraken zijn tot stand gekomen in het cao-overleg tussen de onderhandelingsdelegaties. We hebben nog steeds te maken met een significante stijging van het wettelijk minimumloon (WML). Het WML wordt vastgesteld door de overheid, hier hebben KHN en de vakbonden geen invloed op. Aan de ene kant willen we een aantrekkelijke sector zijn en blijven op de arbeidsmarkt, maar aan de andere kant hebben ondernemers te maken met kostenverhogingen en staan marges onder druk. De uitdaging was er om tot een loonsverhoging te komen die recht doet aan beide zaken.

Hervorming functiegebouw en instellen beroepscommissie

In 2024 is gewerkt aan de hervorming van het functiegebouw. Een verbeterde website en duidelijke functieomschrijvingen maken het vinden van de juiste referentiefunctie eenvoudiger. Op het moment dat door de nieuwe indeling een werknemer lager uitkomt in functiegroep, blijft hij voor de duur van zijn contract recht houden op het loon uit zijn oude hogere schaal. Mocht een medewerker in een schaal hoger uitkomen, dan dient het salaris aangepast te worden naar deze hogere schaal. Als er discussie ontstaat tussen werknemer en werkgever over de indeling, dan kunnen partijen zich vanaf 2025 wenden tot de Beroepscommissie Functie-indeling Horeca (BFH). Hierdoor kan een gang naar de rechter voorkomen worden.

In geval van promotie naar een hogere functie word je ingeschaald in de nieuwe functiegroep. Je salaris wordt dan met minimaal 1% verhoogd. Dit nieuwe salaris moet wel tenminste het basisloon zijn van de nieuwe functie waarin je bent ingedeeld.

Loonsverhogingen

De nieuwe cao kent een aantal loonsverhogingen.

Voor vakkrachten in functiegroep I en II geldt dat deze functiegroepen worden samengevoegd. Het basisloon blijft het WML. Het eindloon wordt opgehoogd, zodat werknemers in deze functiegroep groeimogelijkheden hebben. Deze functiegroep volgt steeds de verhogingen van het WML en ook de feitelijke lonen van werknemers in deze schaal zullen met dit percentage worden verhoogd. Concreet betekent dit dat de feitelijke salarissen per 1 januari 2025 met 2,75% stijgen. Dit geldt ook voor werknemers die meer dan het eindloon verdienen. Zodra de overheid de hoogte hiervan heeft bekend gemaakt, wordt de loontabel hierop aangepast.

Voor de vakkrachten in functiegroepen III t/m VI zijn verhogingen per 1 januari en 1 juli 2025 en 1 januari 2026 afgesproken. Zowel de feitelijke lonen als de loonschalen worden met dit percentage aangepast. Alleen de basislonen in functiegroep III t/m V worden met een hoger percentage opgehoogd. Reden is dat door de verhogingen van het WML deze basislonen worden ingehaald en daarmee er geen onderscheid meer zou zijn in het basisloon van functiegroep I en V. Dat is een onwenselijke situatie.

Samengevat gaat om de volgende verhogingen:

  • 1 januari 2025: 2,5%
  • 1 juli 2025: 1%
  • 1 januari 2026: 2,5%.

Let op, bovenschaligen hebben ook recht op deze cao-verhoging, behalve bij de verhoging per 1 juli 2025.

Werknemers moeten wel minimaal 12 maanden in dienst zijn om voor deze verhogingen in aanmerking te komen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over structurele verhogingen buiten de cao om die al gegeven zijn of die nog gegeven gaan worden. Deze mogen worden verrekend met de cao-verhogingen van het betreffende jaar.

Voor vakkrachten gaat verder gelden dat zij vanaf 20 jaar vakvolwassen zijn en dus recht hebben op minimaal 100% van het basisloon in hun schaal. Deze leeftijd was 21 jaar. Vakkrachten van 18 en 19 jaar gaan ook iets meer verdienen. Let op, dit geldt dus alleen voor vakkrachten en niet voor de niet-vakkrachten!

Voor niet-vakkrachten en BBL-studenten geldt dat de loonsverhogingen van het WML worden gevolgd. Per 1 januari 2025 wordt de loontabel dan ook aangepast met een 2,75% verhoging. Mocht een niet-vakkracht al meer verdienen dan het loon in de nieuwe tabel, dan heeft hij of zij verder geen recht op verhogingen. Op 1 juli 2025, 1 januari en 1 juli 2026 stijgt het WML opnieuw. Zodra de overheid de hoogte hiervan heeft bekend gemaakt, wordt de loontabel hierop aangepast.

Stagevergoeding

De staffel van de minimale stagevergoeding wordt veranderd. Vanaf 2025 geldt voor BOL- en HBO-stagiaires een minimale stagevergoeding per maand van €400 bruto bij een voltijd stageweek (5 dagen per week).

Loopt de stagiair minder dagen per week stage, dan ontvangt de stagiair een bedrag naar evenredigheid conform onderstaande staffel:

  • Eendaagse stageweek: € 80
  • Tweedaagse stageweek: € 160
  • Driedaagse stageweek: € 240
  • Vierdaagse stageweek: € 320
  • Vijfdaagse stageweek: € 400

Er is geen overgangsregeling, dat betekent dat vanaf 1 januari 2025 de stagiair minimaal recht heeft op deze vergoeding.

Werk-privébalans

Het werken in de horeca kan zwaar zijn. Om het werken in de horeca aantrekkelijk te houden, zijn er afspraken gemaakt over de werk-privébalans van werknemers. Werknemers die overwerk- of meeruren hebben opgebouwd krijgen meer regie over wanneer zij deze uren in tijd-voor-tijd kunnen compenseren. Ook wordt er een grens gesteld aan het meeruren waartoe een parttime werknemer kan worden verplicht, net als voor fulltimers. Daarnaast bouwen werknemers vakantie-uren op over overwerkuren als deze in geld worden gecompenseerd.

Hoe nu verder?

Wij vragen goedkeuring aan het Landelijk Bestuur van onze vereniging. De komende weken raadplegen FNV Horeca en CNV hun leden. Half november weten we of de nieuwe cao definitief per 1 januari 2025 ingaat. Uiteraard houden wij je hiervan op de hoogte. Bij nieuwe ontwikkelingen zullen wij een update delen. Volg het nieuws op khn.nl en op onze socials.

De precieze cao-tekst en loontabellen worden nu uitgewerkt en zijn uiterlijk eind november beschikbaar. Als de cao definitief is, wordt een verzoek bij het Ministerie van SZW ingediend om de cao algemeen verbindend te verklaren.

Marijke Vuik, voorzitter KHN: "De gemaakte afspraken bieden werkgevers meer ruimte om hun eigen beloningsbeleid te bepalen, en dat is een positieve stap. Wel zien we dat de marges onder druk staan en dat werkgevers worden geconfronteerd met kostenstijgingen, die zij niet altijd door kunnen berekenen aan de gast. Tegelijkertijd blijven heldere afspraken van groot belang. Ze scheppen duidelijkheid voor ondernemers en helpen ons als sector aantrekkelijk te blijven voor nieuwe medewerkers, iets waar we allemaal bij gebaat zijn."

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens