Op 1 januari 2025 voerden de eerste veertien gemeenten een zero-emissiezone in, zo'n vijftien andere gemeenten volgen later. In zero-emissiezones zijn voertuigen die schadelijke stoffen uitstoten, niet meer toegestaan. Om de invoering hiervan soepel te laten verlopen zijn er – dankzij lobby vanuit de brancheorganisaties - afspraken gemaakt, die ondernemers meer tijd geven. Dit zijn de afspraken.
Soepelere invoering zero-emissiezones
Eerder informeerden wij je al over de invoering van zero-emissiezones per 1 januari 2025. Gemeenten, brancheorganisaties en staatssecretaris Jansen (I&W) maakten afspraken over de uitvoering hiervan. Dankzij lobby vanuit de brancheorganisaties zijn er nu op verzoek van de Tweede Kamer afspraken gemaakt om de invoering hiervan soepel te laten verlopen. Concreet zien deze als volgt eruit:
- Eerste zes maanden na invoering van de zero-emissiezone geen boetes
Elke gemeente zal een boetevrije periode van minimaal zes maanden instellen. Als er lokaal aanleiding toe is, staat het een gemeente vrij om een langere periode te hanteren.
- Uitstel voor bestelauto’s met emissieklasse 6
Er wordt een wetswijzigingstraject gestart om bestelauto’s met emissieklasse 6 een jaar langer uitstel te geven. Dat is gunstig voor bijna de helft van de bedrijfsbussen, zo’n 46%.
- Landelijk geldende ontheffingen
voor ondernemers die de overstap naar een elektrisch voertuig (nog) niet kunnen maken.
Het kabinet gaat de impact van de zero-emissiezones monitoren en er wordt gewerkt aan een nieuw convenant met gemeenten. Hierin komen afspraken te staan over de ontheffingen voor netcongestie en vanwege bedrijfseconomische redenen. Deze afspraken moeten niet per gemeente maar landelijk gaan werken, zodat ze na toekenning direct gelden voor alle zones.