Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van de SP om de 'plastictaks' zo snel mogelijk weer af te schaffen. Ondanks de toeslag die consumenten moeten betalen, gooien ze nog steeds verpakkingen weg. Deze ‘plastictaks’ geldt voor de verkoop van verpakkingen met plastic voor ‘on the go’ zoals bijvoorbeeld een papieren koffiebeker met plastic coating.
Op 1 juli heeft staatssecretaris Heijnen nieuwe wetgeving ingevoerd om het gebruik van eenmalig plastic te verminderen. Voor ‘on the go’ geldt dat je als ondernemer nog wel eenmalig plastic bekers en verpakkingen mag verkopen, maar dat je hier wel toeslag voor moet vragen. Als ondernemer mag je zelf de hoogte van de toeslag bepalen, en de opbrengst hiervan komt ook ten goede aan jou als ondernemer. Daarnaast ben je als ondernemer verplicht om een herbruikbare variant aan te bieden, of ‘Bring Your Own’ toe te staan.
De nieuwe wetgeving is complex en legt een zware last op ondernemers. Voor jou als horecaondernemer zijn herbruikbare verpakkingen een behoorlijke investering die niet altijd mogelijk is. Veelal komt dit omdat veel ondernemers te maken hebben met hoge energie- en inkoopkosten, afbetaling van belastingschulden en een personeelstekort. Daarnaast spelen problemen als opslag van de herbruikbare verpakkingen, de was-faciliteiten, de voedselhygiëne en de benodigde retourlogistiek een rol.
Gisteren heeft de Tweede Kamer gestemd over de motie van de SP, waarin het kabinet wordt gevraagd de plastictaks zo snel mogelijk af te schaffen. Volgens de Kamer verhoogt de maatregel alleen maar de prijs van producten voor consumenten en draagt het niet bij aan duurzaamheid. Ook de VVD, die in het kabinet akkoord ging met de maatregel, wil er nu vanaf. VVD-Kamerlid Erkens spreekt van 'pesten van consumenten en ondernemers'.
Volgens de NOS vindt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de instantie belast met de handhaving van deze wet, de regels eveneens onduidelijk. De inspectie toetste de regels nog voordat ze vorig jaar van kracht werden op handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudebestendigheid. De conclusie was dat de regels zo onduidelijk en ingewikkeld zijn dat ze moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om na te leven.
Hoewel het kabinet een motie terzijde kan schuiven, is er desalniettemin een duidelijk signaal afkomstig van de Tweede Kamer dat het kabinet de nieuwe Single Use Plastic wetgeving serieus moet herzien. Het kabinet is nu aan zet.