Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van de VVD om de definitie van hoogwaardige recycling in de Single Use Plastic wetgeving te verruimen. Ook moet er ruimte komen voor het gebruik van eenmalige papieren bekers en bakjes die maximaal 5% kunststof bevatten en 100% gerecycled kunnen worden.
Op 1 juli ging de nieuwe SUP-wetgeving in met als doel het gebruik van eenmalig plastic te verminderen. Voor ‘on the go’ geldt dat je als ondernemer nog wel eenmalig plastic bekers en verpakkingen mag verkopen, maar dat je hier toeslag voor moet vragen. Daarnaast moet je herbruikbaar of BYO aanbieden. Per 1 januari gaan de regels voor ‘consumptie ter plaatse’ in en mag je alleen nog maar herbruikbaar of eenmalig plastic verpakkingen en drinkbekers gebruiken, mits je als ondernemer zorgt dat deze hoogwaardige gerecycled worden. Dit houdt in dat het materiaal na recycling opnieuw gebruikt kan worden als voedselcontactmateriaal, zoals verpakkingen.
De nieuwe wetgeving is complex en legt een zware last op ondernemers. Voor jou als ondernemer zijn herbruikbare verpakkingen een behoorlijke investering waar je niet altijd ruimte voor hebt. Bijvoorbeeld vanwege hoge energie- en inkoopkosten, afbetaling van belastingschulden en een personeelstekort. Daarnaast spelen problemen als opslag van de herbruikbare verpakkingen, de was-faciliteiten, de voedselhygiëne en de benodigde retourlogistiek een rol.
Op donderdag 26 oktober heeft de Tweede Kamer de volgende moties van Erik Haverkort van de VVD aangenomen:
We hebben ons hard ingezet om de definitie van hoogwaardige recycling te verbreden. Zie ook dit bericht over het werkbezoek van Erik Haverkort aan de horeca.
Vorige week is ook al door de Tweede Kamer de motie van de SP met betrekking tot de plastic toeslag aangenomen. Zie dit bericht.
Het ministerie van I&W zegt op korte termijn een schriftelijke reactie op de moties te geven. We hebben bij het ministerie nadrukkelijk aangegeven dat deze brief er snel moet komen omdat we merken dat er veel onrust heerst onder ondernemers.