Op 1 april spraken Robèr Willemsen (voorzitter KHN) en Dirk Beljaarts (algemeen directeur KHN) met minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat (EZK)) en de brouwerijen over huurbetalingen tijdens de coronacrisis. Op dit moment hebben ondernemers 0 inkomsten. En te veel verhuurders willen niets doen aan de huur. Dat kan niet lang goed gaan. Daarom initieerde KHN een gesprek met het ministerie EZK en de grootste brouwers van Nederland.
Vorige week riep KHN verhuurders op om mee te denken en de huur aan horecaondernemers (gedeeltelijk) kwijt te schelden of voor nu op z’n minst op te schorten.
Gelukkig zijn er verhuurders die daar gehoor aan geven en zich coulant opstellen richting hun huurders. Zo heeft brouwerij Haacht zijn huurder drie weken huur kwijt gescholden en brouwerij Heineken heeft 50% van de huur voor de maand april van de eigen horecapanden kwijt gescholden. Maar helaas zijn er nog te veel verhuurders die niet willen bewegen en vasthouden aan het betalen van de huur. KHN betreurt dit ten zeerste. Geen enkele ondernemer kan maandenlang huur betalen zonder inkomsten.
Ondernemers hebben op dit moment 0 omzet, terwijl de vaste kosten wel doorlopen. Dat kan nooit lang goed gaan, want uit 0 omzet kun je geen huur betalen. Nu de maatregelen zijn verlengd tot en met 28 april wordt de situatie nijpend voor veel horecaondernemers. De geluiden van opschorten zijn sympathiek en voorzien in korte termijn liquide ruimte maar een structurele oplossing is het niet. Gedeeltelijk kwijtschelden wordt onvermijdelijk volgens KHN.
Bij het gesprek waren ook de brouwerijen Heineken, AB Inbev en de koepel Nederlandse Brouwers aanwezig. Naast leveranciers van bier zijn zij ook vaak huisbaas van horecaondernemers en dus een belangrijke gesprekspartner als het gaat om huur.
De minister en staatssecretaris hebben nogmaals benadrukt dat het belangrijk is dat we in de ‘anderhalve-meter-economie’ op elkaar letten en elkaar steunen. Overheden, burgers, en bedrijven onderling. En dat dit ook geldt voor de horeca, waar ondernemers en brouwers van elkaar afhankelijk zijn. De staatssecretaris gaf aan dat iedereen een veer zal moeten laten tijdens deze crisis, alle schakels in de keten die onze sector maken. Tijdens het gesprek heeft KHN op een open manier en in goede sfeer de problemen en uitdagingen van de horeca duidelijk gemaakt. Het is goed te zien dat het kabinet met deze zware delegatie gehoor geeft aan de hulpoproep van KHN en daarmee alle horecaondernemers.
Afgesproken is dat KHN, vastgoedpartijen, leveranciers en brouwerijen samen kijken hoe ze de lasten op een redelijke manier kunnen verdelen. Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer hebben andere vastgoedeigenaren opgeroepen om zich aan te sluiten bij deze samenwerking. Alleen door samenwerking blijft de horeca immers overeind!