KHN kan zich absoluut niet vinden in de zojuist tijdens de persconferentie aangekondigde ‘versoepelingen’. Het is niet uit te leggen dat heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, terwijl de horeca juist extra restricties opgelegd krijgt. Ook vindt KHN het, net als het veiligheidsberaad, opmerkelijk dat het kabinet denkt dat een coronapas tot 00.00 uur dé oplossing is maar dat deze na 00.00 uur niet meer zou werken en dat daarom de horeca dan dicht moet. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Dit is het zoveelste bewijs van het gapende gat tussen de realiteit van Nederlanders en de Haagse werkelijkheid. We vrezen dan ook dat het gedaan is met het opvolgen en naleven van de regels door heel veel horecaondernemers. Zeker in combinatie met het stoppen van de financiële steun, is dit teveel gevraagd."
De 1,5 meter en placeringsplicht worden losgelaten, maar in de plaats daarvan moet de horeca haar gasten vanaf 13 jaar controleren op een coronatoegangsbewijs. In tegenstelling tot wat in augustus nog werd gesuggereerd, worden de sluitingstijden niet vrij gegeven maar moet de horeca 00.00 uur al sluiten. Voor clubs en discotheken betekent dit alsnog op een indirecte manier dat ze gesloten moeten blijven. Onduidelijk is tot hoe lang de verplichting voor het vragen van een coronatoegangsbewijs gaat gelden. Met slechts 2,4% besmettingen in de horeca wordt de sector onevenredig zwaar geraakt Dit is wat KHN betreft een brevet van onvermogen van het kabinet. Met een vaccinatiegraad van ca. 85% is het nog maar de vraag wat de extra controleverplichtingen voor verschil gaan maken.
Het veiligheidsberaad wil dat het kabinet bij evenementen binnen iedereen toelaat, in plaats van 75%. Ook gaven de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s het kabinet het advies om de horeca niet verplicht tussen 00.00 en 06.00 uur te sluiten. Het beraad is van mening dat het systeem zo duidelijk mogelijk moet zijn met zo min mogelijk afwijkingen en uitzonderingen. En ook de belangenorganisaties van politie en boa’s hebben grote vraagtekens bij de handhaafbaarheid van de verplichting van een coronatoegangsbewijs en een sluitingstijd van 00.00 uur. Robèr Willemsen: “Als je als overheid enige waarde hecht aan de invoering van een coronapas is het niet uit te leggen waarom deze dan na middernacht niet zou werken. KHN pleit dan ook net als het veiligheidsberaad voor het laten varen van de opgelegde sluitingstijd van 00.00 uur”.
Het kabinet heeft eerder aangegeven de belangrijkste financiële steunmaatregelen waaronder de NOW en de TVL stop te zetten per 1 oktober. KHN heeft vorige week al een steunbegroting aan de Tweede Kamerleden overhandigd, waarom dat voor door corona zwaar getroffen sectoren als de horeca nog niet kan. De invoering van een coronapas gaat invloed hebben op het aantal bezoekers. Een sluitingstijd van 00.00 uur zal een enorme impact hebben op met name cafés, kroegen, clubs en discotheken. Het kabinet heeft gezegd met extra steun te komen maar hoe dat er uit gaat zien is nog volkomen duister. Robèr Willemsen: “Je kunt niet de rem er op houden en beperkingen handhaven maar tegelijkertijd stoppen met steun. Zeker omdat de coronacrisis voor ondernemers al ruim anderhalf jaar duurt, zal het kabinet nu echt ruimhartig moeten doorkomen. Het draagvlak voor de huidige maatregelen was al laag bij horecaondernemers, maar met deze verlenging én verzwaring verwacht ik dat er een grens wordt overschreden en dat veel horecaondernemers de regels niet meer gaan handhaven. Dat gevoel begrijp ik ook.”
Nachtclubs en discotheken mogen van het kabinet vanaf 25 september weer hun deuren openen, maar moeten ook om middernacht weer sluiten. Robèr Willemsen: “Deze draai van het kabinet verandert niets en is alleen maar genomen omdat ze vrezen dat ze het kort geding dat KHN heeft aangespannen tegen de Staat gaan verliezen. Dit is eigenlijk net zo erg als een complete sluiting. Want eerder dan 00.00 uur begint het nachtleven niet.”